Kinderen sterven in Jemen door vertragen hulpgoederen

Hoewel hongersnood dreigt in Jemen en de gezondheidszorg op de rand van de afgrond staat, zorgen Saoedi-Arabië en de coalitiegenoten soms voor maanden vertraging bij de levering van hulpgoederen door Save the Children. Daardoor sterven kinderen en krijgen honderdduizenden mensen niet direct de hulp die ze zo dringend nodig hebben, zegt de kinderrechtenorganisatie. De internationale gemeenschap moet druk zetten op de coalitie om hulpgoederen direct toe te laten.

Alleen al in de eerste twee maanden van dit jaar hield de coalitie drie scheepsladingen met medische goederen tegen bij al-Hudaydah, de belangrijkste haven van het land. Dat zorgde voor vertragingen van maximaal drie maanden. De transporten bevatten hulpgoederen voor 300.000 mensen waaronder antibiotica, chirurgische apparatuur, medicijnen tegen ziektes als malaria en cholera en goederen voor ondervoede kinderen.

Door de vertragingen konden 51 zorginstellingen die worden gesteund door Save the Children niet op volle kracht draaien en konden mobiele kliniekjes niet de binnenlanden in, waar mensen vaak totaal verstoken zijn van medische zorg. In het meest recente geval moest een schip met medische voorraden en apparatuur voor bijna 40.000 mensen, onder wie 14.000 kinderen, uitwijken van al-Hudaydah naar Aden. Uiteindelijk kwam het met een vertraging van 83 dagen aan. Vanuit Aden moet de hulp over land langs frontlinies, waardoor goederen en medewerkers gevaar lopen.

Interim directeur Grant Pritchard van Save the Children in Jemen: “De vertragingen doodt kinderen. Onze teams vechten tegen ondervoeding bij kinderen, cholera, diarree, mazelen. Allemaal te behandelen - met de juiste medicijnen. Maar de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië houdt ze tegen. Zo veranderen hulpgoederen in oorlogswapens.”
 
De coalitie hield onlangs bij al-Hudaydah ook vier hijskranen tegen van het Wereld Voedselprogramma (WFP), bedoeld om essentiële goederen te lossen. Jemen is sterk afhankelijk van de havenstad voor humanitaire hulp, brandstof en voedsel.

Zeven miljoen mensen kampen met ernstige voedseltekorten in Jemen. Meer dan twee miljoen kinderen jonger dan vijf jaar 5 zijn acuut ondervoed, van wie er een half miljoen in kritieke toestand verkeren. Negen gebieden staan op de rand van de hongersnood. Ruim de helft van de medische voorzieningen in 16 van de 22 onderzochte provincies in Jemen zijn gesloten of functioneren maar gedeeltelijk vanwege de oorlog die sinds maart 2015 verhevigde. Meer dan 14,8 miljoen mensen hebben medische hulp nodig – onder wie 8,1 miljoen kinderen.

Kinderen sterven van de honger.

Jouw hulp is dringend nodig. Doneer vandaag nog!

Doneer nu