Save the Children slaat alarm over honger in Hoorn van Afrika

Miljoenen kinderen in Somalië, Ethiopië en Kenia lopen het risico te sterven van de honger als de wereld nu niet in actie komt, waarschuwt Save the Children. De grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld heeft de hongersnood die op het punt staat uit te breken uitgeroepen tot een ramp van de zwaarste categorie. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, is Save the Children een donatie-campagne gestart.

Nu al kampen 363.000 kinderen met ondervoeding in Somalië, het leven van ruim 70.000 kinderen loopt direct gevaar. Meer dan 6,2 miljoen mensen -ruim de helft van de Somalische bevolking- hebben dringend hulp nodig. In de gehele Hoorn van Afrika staan 14 miljoen mensen voor grote voedseltekorten, 450.000 kinderen zullen binnenkort behandeld moeten worden voor acute ondervoeding.

Uit de laatste cijfers van de Food Security and Nutrition Analysis Unit (FSNAU) blijkt hoe alarmerend de situatie is in Somalië, een land dat al jaren gebukt gaat onder conflicten en dat nog aan het herstellen is van de hongersnood van 2011. Een nieuwe ramp dreigt als de regen uitblijft, de voedselprijzen blijven stijgen en er geen hulp wordt geboden aan de mensen die dat nu het hardst nodig hebben.

De uitblijvende regens hebben geleid tot ernstige watertekorten, waardoor de prijs van een vat water (200 liter) verdrievoudigd is tot 15 dollar. Driekwart van de veestapel is gestorven en de graanproductie is met 75 procent gedaald, waardoor de voedselprijzen omhoogschieten. Duizenden wanhopige families zijn in het land zelf op de vlucht geslagen of zijn de grens overgestoken naar buurlanden. Hun kinderen kunnen niet meer naar school en lopen het risico gescheiden te raken van hun ouders, op uitbuiting of zelfs de dood.
 
“We hebben nu de kans om een nieuwe hongersnood zoals die van 2011 te voorkomen, maar die kans wordt snel kleiner”, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children in Nederland. “Vijf jaar geleden gingen meer dan een kwart miljoen levens onnodig verloren,  er stierven 130.000 kinderen. We kunnen simpelweg niet accepteren dat zo’n drama zich nog eens herhaalt. De enige manier om een ramp te voorkomen is dat donoren en internationale leiders nu in actie komen.”

De VN wil voor april 300 miljoen dollar bijeen brengen om voldoende hulp te kunnen bieden. Save the Children zelf brengt 60 miljoen dollar bij elkaar om 1,2 miljoen Somaliërs door de crisis heen te helpen. De hulporganisatie is in een aantal van de zwaarst getroffen gemeenschappen al bezig met het aanvoeren van water, het geven van levensreddende zorg en het uitdelen van voedselbonnen en geldbedragen voor eten.

Ondervoede kinderen hebben nu jouw hulp nodig!

Stop de honger en doneer vandaag nog!

Ja, ik doneer