Tienduizenden families Somalië op zoek naar voedsel

Tienduizenden gezinnen hebben hun thuis verlaten op zoek naar eten, water en weidegronden, nu de voedselcrisis in Somalië steeds steviger om zich heen grijpt. Lokale overheden en medewerkers van Save the Children ter plaatse melden dat sinds een aantal weken honderden vrachtwagens per dag aankomen in de kustregio.

De vrachtwagens zijn volgepakt; gezinnen komen met hun vee omdat ze hebben gehoord dat in de regio Puntland wat regen was gevallen vlak voor Kerst. Intussen meldt de VN dat in het zuiden dagelijks meer dan 100 mensen de grens met Ethiopië oversteken op de vlucht voor de droogte – de hoogste aantallen in vier jaar. Ontheemden slaan kampjes op in hun zoektocht naar water, voedsel en hulp, worstelend met de stijgende water- en voedselprijzen.

“De vlucht van mensen in Somalië en over de grens met Ethiopië wijst erop dat de gezinnen aan de rand van de afgrond staan”, zegt directeur Hassan Noor Saadi van Save the Children in Somalië. “De droogte is de ergste die ze in tientallen jaren hebben gezien, zeggen ze. Het landschap ligt bezaaid met karkassen van geiten. Op sommige plekken liggen dode kamelen - een grimmige voorloper van het verlies van mensenlevens. Ruim 360.000 kinderen onder de vijf jaar zijn acuut ondervoed, 71.000 van hen zijn direct in levensgevaar. Dit zijn dezelfde signalen als in 2011. Toen stierven meer dan een kwart miljoen Somaliërs, onder wie 130.000 kinderen. Dat mogen we niet nog eens laten gebeuren.”

Deeqa* (37) woont in een kampje in Puntland met vier van haar zeven kinderen. Ze vertelt dat ze naar de regio kwam om groene weiden voor het vee te vinden. Inmiddels is 90 procent van haar kamelen, geiten en koeien echter gestorven. Haar kinderen kunnen niet naar school en veel kinderen in het kampje zijn ziek. “Als het vee sterft, hoe kun je dan overleven?”, zegt ze. “Als het niet regent, wie overleeft dat? Het leven sterft af.”

Amina* (38) trok met haar kinderen naar hetzelfde gebied op zoek naar vruchtbare grond. Van de 400 stuks vee zijn er nog 50 over, en die zijn te verzwakt om melk te geven. “Een droogte als deze heb ik nog nooit meegemaakt, het is onvoorstelbaar”, zegt ze.

Meer dan zes miljoen mensen in Somalië, van wie de helft kind is, hebben dringend hulp nodig. In de hele Hoorn van Afrika staan zelfs ruim 12 miljoen mensen voor grote voedseltekorten. Somalië staat op de rand van een hongersnood, tenzij er genoeg fondsen beschikbaar komen voor voedselhulp, water en medicijnen voor de meest kwetsbare groepen, met name kinderen.
 

Kinderen sterven van de honger.

Jouw hulp is dringend nodig. Doneer vandaag nog!

Doneer nu