Wereld loopt 452 jaar achter op armoede-belofte

De wereld loopt 452 jaar achter op het inlossen van de belofte om extreme armoede onder kinderen uit te bannen. Dat tonen cijfers aan die Save the Children liet verzamelen. 

Wereldleiders kwamen in 2015 in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen overeen om uiterlijk in 2030 een ‚Äč‚Äčeinde te hebben gemaakt aan extreme armoede. In het huidige tempo zal pas in 2482 het laatste kind extreme armoede hebben verlaten - 18 generaties later dan afgesproken. Het kind zal in sub-Sahara Afrika wonen, waar in 2030 naar verwachting bijna 90% van de 167 miljoen kinderen wonen die rond moeten komen van minder dan 1,90 dollar per dag - de drempel voor extreme armoede.

Save the Children komt met deze grimmige bevindingen aan de vooravond van het jaarlijkse World Economic Forum, dat deze week in Davos wordt gehouden. De noodzaak voor een intensievere focus op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, waaronder de uitbanning van armoede, gaat naar verwachting een belangrijke rol spelen in de discussies. 

CEO Helle Thorning-Schmidt van de Save the Children International en co-voorzitter van het forum in Davos: “Het is onvergeeflijk dat de wereld -in het huidige tempo- armoede de komende 18 generaties niet kan uitbannen. De wereld breekt haar belofte aan miljoenen kinderen.”

"In Davos ga ik de wereldleiders duidelijk maken dat verantwoordelijk leiderschap betekent dat we elke kind moeten bereiken. We kunnen en moeten het beter doen. Onder meer door de uitbreiding van toegang tot goede gezondheidszorg en onderwijs, en door erop toe te zien dat regeringen geld vrijmaken voor het gevecht tegen armoede onder kinderen.”

Directeur Pim Kraan van Save the Children in Nederland: “Kinderarmoede is een vicieuze cirkel. Arme kinderen leren minder vaak door op school en lopen een groter risico op ondervoeding, om ziek te worden of terecht te komen in kindhuwelijken, kinderarbeid en uitbuiting. Die omstandigheden geven miljoenen kinderen, als ze eenmaal volwassen zijn, door aan de volgende generatie.”

Dat is zowel oneerlijk als enorm duur voor de samenleving, stelt Kraan. Door slimme investeringen nu kan de armoedeval worden doorbroken. “In een tijd van ongekende middelen en knowhow is er geen enkel excuus om kinderen op de laten groeien in armoede.”

De Wereldbank schatte in 2013 dat 767 miljoen mensen in armoede leven, van wie 385 miljoen kind is. Omdat armere gezinnen vaak meer kinderen hebben, lopen kinderen twee keer zoveel kans in extreme armoede te leven als volwassenen.

Geef kwetsbare kinderen een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer