Zij beslist - daarom steunt Save the Children #shedecides

Save the Children steunt het initiatief #shedecides (Zij Beslist), dat duizenden levens kan redden en meisjes en vrouwen zeggenschap geeft over hun eigen lichaam. 

She Decides is onlangs opgestart door minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). De bedoeling is om miljoenen euro's bijeen te brengen voor programma's die zich richten op gezinsplanning, seksuele voorlichting en het gebruik van voorbehoedsmiddelen als condooms en de pil. Geld dat duizenden levens kan redden.

En dat is heel hard nodig.

Wereldwijd hebben 225 miljoen meisjes en vrouwen geen toegang tot voorbehoedsmiddelen, blijkt uit de cijfers op de site van She Decides. De gevolgen daarvan zijn enorm: dagelijks sterven 800 meisjes en vrouwen aan complicaties tijdens de zwangerschap. Ruim honderd van hen overlijden door een onveilige abortus.

Al jaren zijn heel veel organisaties, waaronder Save the Children, bezig die afschuwelijke cijfers omlaag te krijgen. Door het geven van voorlichting, het uitdelen van condooms, het tegengaan van kindhuwelijken, door ervoor te zrgen dat mensen hun rechten kennen. 

En jarenlang waren de Verenigde Staten een van de belangrijkste medestanders in die strijd. Door financieel programma's en organisaties te steunen die zich het lot van vrouwen aantrekken. Zo werden elk jaar naar schatting 2 miljoen onveilige abortussen voorkomen en 11.000 levens van meisjes en vrouwen gered.

Sinds kort staat de hulp aan honderdduizenden vrouwen echter op losse schroeven. In de Verenigde Staten is onlangs het Mexico City-beleid opnieuw ingesteld, dat overheden in de VS verbiedt steun te geven aan organisaties die het uitvoeren van abortussen ondersteunen, of zelfs maar noemen tijdens het geven voorlichting.

Het fonds dat minister Lilianne Ploumen nu heeft geopend, moet het wegvallende geld uit de VS compenseren. Zodat organisaties toch hun werk kunnen blijven doen en honderdduizenden vrouwen  helpen om baas te blijven over hun eigen lichaam.

Dat redt duizenden levens. Letterlijk.