Save the Children ontvangt 1 miljoen van Buitenlandse Zaken voor hulp aan Syrische vluchtelingen

06-03-2013
Save the Children ontvangt 1 miljoen van Buitenlandse Zaken voor hulp aan Syrische vluchtelingen

Save the Children ontvangt € 1 miljoen van Buitenlandse Zaken voor hulp aan Syrische vluchtelingen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan Save the Children € 1 miljoen beschikbaar gesteld voor de hulpverlening aan Syrische vluchtelingen. Met deze steun kan Save the Children aan circa 29.000 vluchtelingen in Syrië noodhulp verlenen, waaronder 20.000 kinderen.

Deze toekenning valt samen met het bericht van de Verenigde Naties, dat inmiddels 1 miljoen Syrische vluchtelingen de grens met de buurlanden is overgestoken. 52% van de vluchtelingen is nog onder de 18 jaar.

Van de ruim 500.000 kinderen die de grens met de buurlanden zijn overgestoken, zijn er velen zonder ouder gearriveerd.

De nieuwe VN cijfers tonen een enorme toestroom van wanhopige families. Ruim 1/3 van alle vluchtelingen van het inmiddels 2 jaar durende conflict, is in de afgelopen 2 maanden Syrië ontvlucht. Drie maanden geleden was de meest pessimistische verwachting, dat de grens van 1 miljoen pas in juni behaald zou worden.

Marinke Ros, woordvoerder van Save the Children vertelt: “Deze cijfers tonen aan hoe ernstig de situatie is: kinderen zijn in dit conflict het meest kwetsbaar. De enorme toestroom laat ook zien hoe gewelddadig de situatie in Syrië is. We zien elke dag duizenden kinderen en hun families de grens oversteken. Velen kunnen geen kant op, zijn gevlucht met enkel de kleding die zij aan hebben en ze zijn uitgehongerd. Wat ze allereerst nodig hebben is een veilige en warme plek, een voedzame maaltijd en de gelegenheid om weer kind te zijn.”

Save the Children en andere hulporganisaties doen er alles aan om deze vluchtelingen op te vangen, maar totdat de situatie in Syrië verbetert, zal de nood alleen maar groter worden. We doen er niet alleen alles aan om gevluchte Syriers te helpen, maar doen ook wat we kunnen in Syrië.

Marinke: “Ik heb groot respect voor onze partners in Syrië, want de situatie is er levensgevaarlijk en hun werk wordt bemoeilijkt door het aanhoudende geweld. We roepen alle partijen op om hulpverleners de ruimte te bieden voor humanitaire hulp.”