Conflict in Mali bedreigt allerarmsten

15-01-2013
Conflict in Mali bedreigt allerarmsten

Het oplaaiende geweld in de noordelijke gebieden van Mali en de Franse interventies tegen Islamitische rebellen, heeft tot gevolg dat kinderen en hun families op de vlucht slaan. Hierdoor verslechtert de al enorm moeilijke humanitaire situatie in het land. De mensen die nu op de vlucht slaan zijn voornamelijk mensen die tijdens het geweld vorig jaar niet zijn vertrokken – waarschijnlijk omdat zij te arm waren om te vluchten. Dat deze families ondanks hun armoede nu toch op de vlucht slaan, laat zien hoe wanhopig zij zijn. 

 

Honderden, en wellicht duizenden mensen zijn noodgedwongen op de vlucht geslagen op zoek naar een veiligere plek. Deze mensen voegen zich bij de al ruim 400.000 mensen die de regio vorig jaar ontvlucht zijn.

Het recente geweld stapelt zich op de effecten van de ongekende droogte die de Sahel vorig jaar trof. Door de droogte ontstond er een enorm tekort aan voedseltekorten. Veel gezinnen zijn nog niet hersteld van de gevolgen van deze droogte, waardoor ze nu extra kwetsbaar zijn en dringend hulp nodig hebben.

Door de recente ontwikkelingen stagneert de reguliere implementatie van onze programma’s in het noordelijke deel van Mali, vooral in de disticten Gao en Mopti waar hevig wordt gevochten. Save the Children werkt sinds 1987 in Mali. We richten ons op voedselprogramma’s, cholera preventie, het opzetten van gezondheidsklinieken en we zorgen ervoor dat kinderen er weer naar school gaan.

We hebben ons team in Mali uitgebreid om de getroffen families op te kunnen vangen en we stellen extra middelen ter beschikking aan families die getroffen zijn door de droogte die vorig jaar meer dan 18 miljoen mensen raakte in Mali en West Afrika.