Kou is overal hetzelfde!

17-01-2013
Kou is overal hetzelfde!

Terwijl we ons in Nederland met muts, wanten en snowboots een weg banen door het besneeuwde landschap, proberen Syrische vluchtelingen zich op blote voeten warm te houden bij een mager vuurtje in hun canvas tent. Dit terwijl de weersomstandigheden vrijwel identiek zijn. Ze ontberen elke vorm van bescherming. Vooral voor kinderen een potentieel dodelijke situatie.  U kunt voor deze kinderen het verschil maken. Bescherm Syrische kinderen tegen de kou: doneer! Met uw bijdrage kunnen we pakketten met kleding en dekens aan deze kinderen.

De grens over op zoek naar bescherming

Het is bitter koud in Za'atari vluchtelingenkamp in Jordanië. In het kamp leven ruim 50.000 Syrische vluchtelingen. Buiten het kamp verblijven nog eens 190.000 vluchtelingen in verlaten scholen of bij Jordaanse gezinnen. Dit zijn alleen de getallen van vluchtelingen in Jordanië: in totaal zijn circa 500.000 Syriërs de grens met een van de buurlanden overgestoken en geschat wordt, dat er in Syrië nog eens 2.5 miljoen mensen op zoek zijn naar een veiliger heenkomen. Al deze mensen hebben één ding gemeen... Ze hebben huis en haard moeten verlaten en allen leven onder ermbarmelijke omstandigheden, terwijl ze hun trauma's proberen te verwerken.

De verhalen zijn hartverscheurend

Van de 50.000 vluchtelingen in Za'atari is de helft onder de 18 jaar. Het rapport 'Out in the Cold' vertelt de verhalen van deze kinderen. Want elk van deze 25.000 kinderen heeft zijn of haar eigen verhaal:

"Mijn broertjes krijgen het ook zo koud. Mijn jongste twee broertjes kennen nog niet veel woorden. Maar nu ze het zo koud hebben, zeggen ze dat ene woord de hele tijd: “koud”. Ze kennen dat woord. Ze weten wat kou is.”
Rami, 11 jaar

"We hebben maar een deken. We hebben niets anders – zelfs geen kleding. We kregen een deken voor ons drieën. Hoe gaat die ene deken ons alle drie warm houden? Het is niet genoeg. We worden ziek – ik word ziek."
Ali, 11 jaar

"Ik wil niets anders dan een deken".
Abdullah, 5 jaar

"Het is hier zo koud. We hebben helemaal geen kleden."
Esma, 7 jaar

“Ik voel op dit moment pure angst. Want ik kan mijn kinderen hier nog geen fractie geven van wat ik in Syrië kon.”
Rima (32 jaar), moeder van Shadi

 Nood nog steeds hoog

Save the Children, de VN en talloze andere organisaties werken non stop om de eerste noden te ledigen. Vorige week raasde er een zware winterstorm over het kamp. Windstoten van meer dan 75 km/pu, 70 cm regen en een constante sneeuwval verwoestten bijna 500 van de 4.500 tenten en zorgden ervoor dat de woestijngrond in modder veranderde. Hulpverleners werkten de klok rond om de getroffen gezinnen van dekens, warme kleding en brandstof te voorzien.

Maar er lijkt geen eind te komen aan de situatie. Elke dag zijn er nieuwe berichten over dood en verwoesting. Levens gaan verloren en elke dag steken er meer mensen de grens over met Jordanië, Libanon, Irak en Turkije. Helaas is er onvoldoende internationale steun gezien de enorme omvang van de ramp.

Laat kinderen niet in de kou staan

Save the Children doet wederom een beroep op het Nederlands publiek, want ook al slagen we erin warme kleding, brandstof, voedsel en veilige onderkomens te verstrekken: er is nog zo veel meer nodig gezien de enorme aanwas van vluchtelingen. Laat kinderen niet in de kou staan en geef vandaag nog!

 

Lees meer over de situatie rond Syrie in ons online dossier op Trouw.nl