Syrische kinderen rennen voor hun leven

24-01-2013
Syrische kinderen rennen voor hun leven

De afgelopen 24 uur zijn naar schatting 10.000 Syrische kinderen met hun ouders halsoverkop op de vlucht geslagen. De kinderen moeten letterlijk rennen voor hun leven. Afgelopen nacht hebben medewerkers van Save the Children in het ijskoude Jordanië er alles aan gedaan om de kinderen en hun families op te vangen.

De gevechten in het zuiden van Syrie worden steeds heftiger, waardoor duizenden mensen moeten vluchten. In vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië is de afgelopen nacht een record aantal vluchtelingen aangekomen: zo’n 3.500. Ieder uur arriveren 4 of 5 bussen vol met vluchtelingen – de meerderheid getraumatiseerd, bang en oververmoeid.

Directeur Holke Wierema van Save the Children in Nederland zegt: ˝De meeste vrouwen en kinderen hebben niks bij zich: alleen de kleren die ze dragen. Velen konden niks meenemen tijdens de vlucht en hebben dringend hulp nodig. Veel kinderen zijn uitgeput, in shock en doodsbang.” Saba Al Mobasat, directeur van Save the Children in Jordanië, vervolgt: ˝De temperaturen in dit vluchtelingenkamp liggen beneden het vriespunt, het regent en het kamp is met 50.000 inwoners al overvol. We doen wat we kunnen, maar de situatie in het kamp is bijna onhoudbaar geworden. Er wordt de komende dagen nog meer regen verwacht.

De medewerkers van Save the Children werken dag en nacht om de nieuwe vluchtelingen op te vangen, ze voedsel te geven, dekens en warme winterkleding. Alleen zo kunnen de nieuwe vluchtelingen de komende winterperiode overleven. Getraumatiseerde kinderen krijgen de professionele hulp die ze nodig hebben. Save the Children vangt Syrische vluchtelingen op in buurlanden Jordanië, Libanon en Irak, waar inmiddels al 130.000 vluchtelingen zijn bereikt. 

Save the Children kan dit niet alleen. We hebben onvoldoende budget om te zorgen dat deze kinderen tijdens de winter warm blijven. Duizenden kinderen lopen het risico om de barre winter niet te overleven. Uw steun is hard nodig: maak uw gift vandaag nog online over.