Deel 2: Willem Sools bouwt een coronaziekenhuis in Bangladesh
Onze collega Willem Sools (39) vertrok begin mei naar Cox’s Bazar, waar hij met een speciaal daarvoor aangewezen team een coronaziekenhuis opzet. In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld is de sfeer gespannen. “Als hier corona uitbreekt is het echt mis”, zegt Willem. “In Bangladesh zijn inmiddels 15.691 besmettingen en 239 doden. Save the Children doet er alles aan om te voorkomen dat het virus zich in het kamp verspreidt.” Net als op andere plekken waar wij actief zijn, wordt veel gedaan aan preventie door bijvoorbeeld voorlichting te geven en te zorgen voor extra hygiëne-pakketten.
Willem Sools werkte in 2017 en 2018 ook in Cox’s Bazar, toen daar de grote stroom Royinga-vluchtelingen aankwam. Hij hielp bij het opbouwen van het kamp, dat nu ruim 880.000 inwoners heeft, van wie ruim de helft kinderen. Hij voelt een band met de mensen en maakt zich zorgen over de gevolgen die een corona-uitbraak zal hebben. “Mensen leven hier bijna op elkaar waardoor het virus zich veel sneller kan verspreiden. Daar komen onderliggende problemen bij als ondervoeding en tbc. Sinds januari van dit jaar zijn in het kamp al 174.000 mensen gediagnostiseerd met allerlei luchtweginfecties, dus nog los van het coronavirus. En er zit ook een cycloon aan te komen plus het natte seizoen wanneer je altijd al meer luchtwegproblemen registreert. Voeg daarbij dat er nauwelijks testmogelijkheden zijn en er ook weinig materiaal is om mensen op te lappen en je hebt genoeg redenen om heel bezorgd te zijn.”
Veel van huis
Willem werkte in het verleden onder meer in Ethiopië, Oeganda, Liberia en Mozambique. Hij heeft veel ervaring met het werk in gebieden waar virussen uitbraken. Zijn thuisbasis blijft Eindhoven, maar gemiddeld zo’n 8 maanden per jaar moet hij zijn vrouw missen en woont en werkt hij in ontwikkelingslanden. “Er is zoveel te doen in de wereld en op plekken zoals in Cox’s Bazar kun je echt impact maken. Nederland heeft op wereldniveau een kwalitatief hoog gezondheidsstelsel. Mensen hebben goede toegang tot medische zorg. Een enorm verschil met de situatie in veel landen waar ik heb gewerkt. Ik wil vooral graag een bijdrage leveren aan het doorbreken van die oneerlijke verdeling. Het werk dat ik doe, richt zich op het faciliteren van basisgezondheidszorg voor iedereen, ongeacht de bevolkingsgroep of de omstandigheden. Dit geeft mensen een serieuze kans om in hun eigen onderhoud te voorzien en te durven denken aan een toekomst. Het is het begin van het doorbreken van die oneerlijke verdeling.”