#IKPRAATMEE #ALLESOKEE #VOORELKAAR

Voor jongeren door jongeren

Rutte riep tijdens de laatste persconferentie op tot het aangaan van een dialoog met jongeren over het coronabeleid. Want, in tijden van corona worden jongeren hard getroffen. Pre-corona werden (praktische opgeleide) jongeren ook al weinig tot niet gehoord door politici en beleidsmakers. In crisistijden dreigt het gevaar dat kwetsbare groepen tussen wal en schip belanden. 

Bij Speaking Minds, een project van Save the Children, Defence for Children en Stimulansz laten wij kwetsbare jongeren in Nederland meedenken over gemeentelijk beleid op het gebied van armoede, schulden, jeugdzorg en gezondheidszorg. Beleid dat jongeren direct raakt. 

Speaking Minds Ambassadeurs
Tijdens Speaking Minds denken, praten en doen jongeren mee over plannen in hun gemeente en op nationaal niveau. Als jongeren na afloop van een Speaking Minds traject willen blijven meepraten en beslissen, kunnen jongeren ambassadeur worden voor Speaking Minds. Op deze wijze vragen de jongeren structureel aandacht voor jongeren in armoede en schulden en laten zij weten dat de mening van elke jongere telt en er naar elke mening geluisterd moet worden. De jongerenambassadeurs van Speaking Minds bestaan namelijk allemaal uit praktische opgeleide jongeren (VMBO, PRO, MBO). Juist omdat dit een doelgroep is die normaal niet gehoord wordt. 

De coronacrisis - onze ambassadeurs 
Ook in deze coronacrisis merken wij dat jongeren worstelen. De onderwijsinstellingen zijn vooralsnog dicht, veel jongeren zijn hun bijbaantje kwijt en door de social distancing dreigen zij ook te vereenzamen. Daarom zijn de Speaking Minds ambassadeurs samen met de jongeren ambassadeurs van Team Kim, Expex en Augeo Jongerentaskforce de #ikpraatmee #allesokee #voorelkaar actie gestart! 

"Door de Corona crisis ben ik mijn (bij)baan in de horeca verloren. Omdat ik een uitzendkracht was, heb ik geen recht op een uitkering. Gelukkig woon ik nog bij mijn familie, maar de onduidelijkheid is voor mij heel vervelend." - Cheyenne

#IKPRAATMEE #ALLESOKEE #VOORELKAAR

Alles okee? Cawani? Qi passa? Kon ta Bai? Jow! Hoe giet it? See tahay? Praat jij ook mee? 
Het maakt niet uit of je Fries, Antilliaans, Surinaams, lesbisch, transgender, islamitisch, katholiek, arm, rijk, wetenschappelijk opgeleid, praktisch opgeleid bent of een handicap hebt. Het Corona-virus raakt ons allemaal. Daarom zijn wij benieuwd wat de invloed is van het Corona-virus op jouw leven en hoe het met je gaat!

Wat kan jij doen om te helpen?
Geef steun aan andere jongeren! Hoe voel jij je op dit moment? Hoe pas jij je aan de situatie aan? En welke tip heb jij voor andere jongeren? Samen met jongeren(ambassadeurs) van andere organisaties en in heel Nederland starten we een online video actie. Laat aan je vrienden weten hoe het met je gaat en welke tip je voor anderen hebt om deze lastige tijd door te komen. Want ook in deze tijd moeten jongeren van zich laten horen. Jongeren voor jongeren. Samen. Want ze staan er niet alleen voor!

Jongeren voor jongeren
We hebben allemaal op onze eigen manier iets bij te dragen. Dit kan iets groots zijn maar ook iets heel kleins. Wereldwijde impact, bij jou in de straat, of bij 2 vrienden, alles telt. In plaats van dat we focussen op wat er momenteel niet kan of niet goed gaat, is het ook belangrijk om te kijken naar wat er wél kan. Durf met elkaar te praten over problemen, luister naar elkaar en denk samen na over een oplossing.

Doe ook mee! 
Vragen hoe het met de ander gaat, kan al een grote hulp zijn. Neem daarom een video op met jouw gouden tip voor alle jongeren om deze corona crisis door te komen, stuur deze naar al jouw vrienden en deel hem op social media met de #ikpraatmee #allesokee. Inspiratie nodig? Bekijk dan de video's van onze ambassadeurs Cheyenne, Amber en Marissa die op deze pagina staan.

"Ik woon samen met mijn vriend en heb gelukkig nog wel een baan. Desondanks moet ik ‘vervelende’ klusjes doen en ben ik bang dat mijn werk op den duur op zal zijn. Door de onduidelijkheid krijg ik veel stress." - Amber

Waar kun je als jongere terecht?

Ben jij een jongere en heb jij hulp nodig in deze crisis op financieel, emotioneel of op het gebied van gezondheid? Dan kun je bij één van de onderstaande organisaties terecht.

     

"Het is een onzekere tijd voor iedereen, steun elkaar en wees er voor elkaar wanneer het nodig is. Alleen samen kunnen we er het beste van maken." - Marissa

Doe jij ook mee?

Neem een video op met jouw gouden tip voor jongeren om deze corona crisis door te komen en deel hem via de #ikpraatmee #allesokee #voorelkaar.

Partners van deze actie

Team Kim

Geeft voorlichting over kindermishandeling aan professionals, jongeren en kinderen binnen Nederland.

Expex

Zijn getrainde jongvolwassenen die een diversiteit aan ervaringskennis hebben en zich inzetten voor het verbeteren van de jeugdhulp.

Augeo Jongerentaskforce

Delen delen ervaringen in bijvoorbeeld een workshop of gastles aan (toekomstige) leerkrachten of andere professionals.