TeamUp voor thuis!

We weten hoe je kinderen in moeilijke tijden kunt steunen. Daarom hebben we onze speel- beweegoefeningen aangepast voor de coronacrisis. Ook voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar en hun ouders in Nederland.
 

Hoe helpt TeamUp Thuis?

Als Save the Children weten we dat kinderen heel verschillend reageren op de corona crisis. Soms willen ze in deze moeilijke tijd veel meer knuffelen. Soms zijn ze angstig of teruggetrokken. Of ze zijn juist vaak boos of lastig. Kinderen zijn enorm veerkrachtig, maar ze hebben wel extra aandacht en liefde nodig. Vergeet niet naar kinderen te luisteren, aardig te blijven en ze gerust te stellen. Spelen en bewegen kunnen daarbij helpen. Samen met War Child en UNICEF Nederland hebben we het TeamUp programma gemaakt voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Dat is een manier om elke dag te dansen, spelen en bewegen. TeamUp is leuk, verdrijft stress en goed voor lijf en leden!

Onze TeamUp trainers hebben die oefeningen aangepast aan de coronacrisis. Kinderen en hun ouders of verzorgers kunnen de games veilig thuis doen. Onze trainers doen ook vanuit hun eigen huis de oefeningen op de video’s voor.
 

Vast de oefeningen voor week 2 en week 3 zien?

Elke week maken we nieuwe oefeningen om TeamUp thuis uit te voeren! De oefeningen voor week 1 zie je hieronder. Klik op deze link om de oefeningen voor week 2 te zien en op deze link om de oefeningen voor week 3 te zien. 

 

Hoe kun je TeamUp Thuis spelen?

Wanneer?
Elke dag of op een paar vaste dagen in de week een keer! Doe TeamUp een half uur tot een uurtje in je dagelijkse routine. Of wanneer je de irritatie en spanning in huis voelt oplopen, zeg je gewoon: ‘Stop! TeamUp!’

Waar?
Overal waar je een beetje plaats hebt. In de woonkamer, op een balkon of in de tuin. Schuif de spullen en beetje aan de kant, zodat niemand zich kan bezeren en je bent klaar voor de start.
Voor kinderen of volwassenen die niet willen meedoen, kun je aan de kant een chill out stoel neerzetten.

Let op!
TeamUp Thuis is voor kinderen, ouders en verzorgers die samen ergens wonen. Houd je aan het advies om niet met mensen samen te komen. Ook niet voor TeamUp.


Hoe?
Altijd op dezelfde manier beginnen. Roep de mensen die TeamUp willen spelen bij elkaar voor de check in. Je kunt een afgesproken TeamUp signaal of liedje gebruiken! Daarna doen we een warmup, spelen een paar games, en tot slot even afkoelen en de check out. Uit de verschillende games die jullie leuk vinden, kunnen jullie je eigen TeamUp half uurtje samenstellen.

Je kunt afspreken dat elke keer iemand anders de TeamUp leider is. Dat kan een ouder of verzorger zijn, maar ook een kind die het leuk vindt om te doen. Er is geen goede of slechte manier om de games te spelen. Het gaat erom dat je samen beweegt, speelt en plezier hebt en je ook gevoelens en lastige dingen met elkaar kunt delen.
 

Let's Go: alle TeamUp Thuis activiteiten op een rij

Hieronder zie je in tien korte video’s hoe je de games doet. Veel plezier!

Check in

Geef de TeamUp yell om iedereen bij elkaar te roepen. Is iedereen er? Geef elkaar een elleboog boks! Laat zien hoe je je voelt: duim omhoog, omlaag of in het midden. Geef elkaar een complimentje.
 

Wat de TeamUp leider kan doen

De TeamUp leider kan elke game voordoen. Gebruik hier niet te veel woorden bij. Kijk samen met iedereen naar het filmpje, of kijk naar het filmpje en doe het voor. Laat dan goed zien hoe je wilt dat de anderen zich moeten bewegen of gedragen. Doe steeds zelf voor wat je wilt dat de anderen doen. Gebruik gebaren die de woorden die je zegt ondersteunen.
 

Handenwassen

Wat is in deze tijd extra belangrijk? Handenwassenhandenwassenhandenwassen!

Body warm-up

Je mag een lekker ontspannend muziekje laten horen. Zoek een plekje in de ruimte of ga in een kring staan. Schud je lekker los. Laat je hoofd lekker rollen. Maak je vingers, je handen en je armen los. Rol lekker met je schouders. Draai met je enkels, je benen en je knieën. Draai je heupen los. Laat het schudden langzaam weer tot rust komen. Als je weer helemaal stilstaat, concentreer je je op je lichaam. Wat voel je vandaag in je lichaam?
 

Staartentikkertje

Je pakt een handdoekje en stopt hem aan de zijkant in je broek. Zoek de ruimte op en ga op een armlengte afstand tegenover iemand staan. Zet je voeten stevig plat op de grond en dan niet meer bewegen! Tel tot drie en probeer de handdoek van elkaar af te pakken. Wie de handdoek pakt, krijgt één punt. Na twee punten kun je iets nieuws proberen. Bijvoorbeeld niet meer stilstaan, maar nog steeds met je voeten op de grond door de ruimte bewegen.

Dit spel leert je beter met conflicten om te gaan. Je wordt aangevallen en valt anderen aan. Toch moet je rekening houden met elkaar. Je zoekt wel of geen fysiek contact en zoekt grenzen op. Hoe ga je hier mee om?
 

Spiegelen

Zorg voor een rustige sfeer of een chill muziekje. Ga met zijn tweeën tegenover elkaar staan. Strek je handen uit, maar raak elkaar niet aan. Sta stevig met je voeten op de grond en houd je knieën ontspannen. Beweeg je handen. Volg de bewegingen van je maatje zo precies mogelijk, alsof je zijn spiegelbeeld bent. Je mag niet praten. De ene is de leider, de ander volgt de bewegingen. Na een paar minuten wissel je van rol.

Deze oefening draait om luisteren zonder te praten, jezelf afstemmen op de ander en leiderschap leren delen.
 

Gekke kip

Zoek een plekje in de ruimte. Steek allemaal je rechterarm omhoog en schud hem uit terwijl de leider tot acht telt. Doe daarna hetzelfde met je linkerarm, rechterbeen, linkerbeen en rug. Doe het nog een keer, maar nu in vier tellen. Doe het nog een keer, maar nu in twee tellen. Doe het nu in één tel.

Deze game is een goede manier om de energie snel aan te wakkeren.
 

Annemaria Koekoek

We spreken een begin- en een eindpunt af in de kamer, de tuin of het balkon. Eén iemand is Annemaria. Die slaat de handen voor het gezicht. De anderen leggen hun hand op het beginpunt. Annemaria zegt: “Annemariaaaaaaaa.... koekoek!”. Terwijl Annemaria’s stem klinkt, beweegt iedereen naar het eindpunt. Je mag pas beginnen met bewegen als Annemaria begint! Ze stoppen met bewegen als Annemaria stopt met praten. Zodra ze koekoek heeft uitgesproken, haalt Annemaria snel haar handen weg. Als ze iemand ziet bewegen, moet diegene terug naar het beginpunt. Geen discussie, Annemaria is de baas! Het doel is langzaamaan naar het eindpunt te komen en Annemaria aan te raken. Wie dit lukt, is de nieuwe Annemaria.

De game gaat om gezag. Iedereen moet het gezag van Annemaria accepteren. Wat Annemaria zegt, is bepalend. Iedereen moet eerlijk spelen en discussie is niet toegestaan.
 

Afkoelen: lang, klein en breed

Je kunt een heel rustig muziekje draaien Iedereen staat op minimaal een armlengte afstand van elkaar met hun gezicht naar de TeamUp leider. Ga op je tenen staan en strek je armen zo hoog mogelijk. Je wordt zo lang als een huis. Kniel in elkaar, knuffel je knieën en leg je kin op je borst. Je wordt zo klein als een muis. Strek je armen en benen zo wijd mogelijk. Je wordt zo breed als een muur. Houdt elke positie 6 tot 8 tellen vast.

Door cooling down bereiden we de overgang voor naar een andere setting. Het lichaam komt tot rust en kan weer aarden. Het hartritme gaat terug naar een normaal ritme. Je wordt flexibeler en verbetert de manier van ademhalen.
 

Check-out

Ga lekker ergens op zitten. Doe met bewegingen voor welk spel je het leukste vond en laat anderen raden. En wat is ook alweer heel belangrijk? Handenwassenhandenwassen! Dank je wel voor het meedoen. Bedank elkaar: we love you!
 

Lekker iets drinken

Tot de volgende keer iedereen!
 

TeamUp overal ter wereld

Wereldwijd zijn er heel veel kinderen die al langer in een crisissituatie verkeren. Ze zijn op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Om die kinderen te ondersteunen hebben War Child, Save the Children en UNICEF Nederland TeamUp opgezet. Dit doen wij in Oeganda, Colombia, Sri Lanka, de bezette Palestijnse gebieden en in asielzoekerscentra in Nederland en in de toekomst in Zweden en samen met SOS Kinderdorpen Internationaal ook in Italië en Griekenland. En nu dus voor kinderen over ter wereld die door de coronacrisis zijn getroffen.

We hebben vanwege de coronacrisis moeten stoppen met TeamUp in groepen. Net als in Nederland willen we iedereen de mogelijkheid geven TeamUp thuis te doen. Via internet, mobiele telefoons of posters. Steun ons in Nederland en wereldwijd.
 
TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF).