Skip to main content
ch1888741-agency-photo-see-restriction-aerial-view-of-destruction-in-gaza-city.png

Stop de oorlog tegen kinderen

Elke oorlog is een oorlog tegen kinderen. Kinderen zijn altijd de eersten die lijden en betalen de hoogste prijs in welk conflict dan ook.

pim-kraan-lr-04_2.png

Het gevoel van veiligheid bij kinderen is weggerukt. Onze teams en hun families zijn doodsbang. Ze voelen zich als schietschijven. Kinderen in de hele regio zijn voortdurend bang en leven met stress. Dit geweld moet stoppen, anders zullen kinderen de prijs blijven betalen.

- Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland, over Gaza

Kinderen worden geconfronteerd met onvoorstelbare risico’s: elke luchtaanval, raket en kogel die wordt afgevuurd heeft ernstige gevolgen voor hun veiligheid en welzijn, ook op de lange termijn. Maar ook het verlies van ouders en familieleden heeft gevolgen voor hun ontwikkeling en toekomst. Zodanig groot, dat ze hier vaak een leven lang last van hebben.

Lees hieronder het antwoord op veel gestelde vragen

Wat is jullie positie?
In elk conflict, ramp en crisis spreekt Save the Children zich uit over de meest ernstige risico's voor alle kinderen. Save the Children is een onpartijdige humanitaire organisatie, dat wil zeggen dat we geen partij kiezen in een conflict. We volgen het VN-Kinderrechtenverdrag en de Geneefse Conventies. We zijn er voor kinderen, alle kinderen. We zetten ons voor hen in, zodat ze veilig en gezond kunnen opgroeien, overal ter wereld.

Hoe spreekt Save the Children zich uit?
We hebben een oproep gedaan tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om te voorkomen dat er nóg meer kinderen getroffen worden en om te zorgen dat we zo snel mogelijk hulp kunnen bieden. Wij vinden dat alle partijen hun uiterste best moeten doen om Israëlische én Palestijnse kinderen te beschermen en zich te houden aan het internationaal recht. Er moet onmiddellijke humanitaire toegang zijn om noodhulp mogelijk te maken.

Op social media proberen we zoveel mogelijk met jullie te delen. Niet alleen om iedereen up-to-date te houden, maar ook om zo meer druk uit te oefenen. Door deze berichten te liken en te delen, kunnen we met z’n allen onze stem krachtiger laten horen. Alle beetjes helpen, ook wanneer het op afstand is.

Steunen jullie zowel Israëlische als Palestijnse kinderen?
Save the Children steunt kinderen die het meest kwetsbaar zijn en en geen toegang hebben tot basisbehoeftes zoals gezondheidszorg, voedsel, schoon water, bescherming en onderwijs. De bezetting op de Westelijke Jordaanoever, met inbegrip van Oost-Jeruzalem, en in Gaza heeft geleid tot een langdurige humanitaire crisis met een onevenredig grote impact op kinderen. Gaza is in een catastrofale situatie terechtgekomen na 16 jaar blokkade. Ook in Israel zijn kinderen het slachtoffer van het escalerende geweld sinds 7 oktober. Het geweld heeft grote gevolgen voor het mentale en psychosociale welzijn van Israëlische kinderen. Scholen zijn gesloten. Net als kinderen overal, moeten ook kinderen in Israël worden beschermd - een punt dat we hebben onderstreept en zullen blijven onderstrepen. 

Ook hebben Israëlische scholen moeten sluiten en heeft de escalatie ook gevolgen gehad voor het mentale en psychosociale welzijn van Israëlische kinderen. Net als kinderen overal, moeten kinderen in Israël worden beschermd - een punt dat we hebben onderstreept en zullen blijven onderstrepen wanneer dergelijke aanvallen plaatsvinden.

Uit ons onderzoek van vorig jaar bleek dat vier op de vijf kinderen in de Gazastrook na 16 jaar blokkade leven met depressie, verdriet en angst. Kinderen in Israël hebben ook te maken gehad met een toename in geweld, met ernstige gevolgen voor hun geestelijke gezondheid en welzijn.

We bieden hulp in gebieden waar onze hulpverleners aanwezig zijn of toegang toe hebben. Dit bepaalt waar wij onze fondsen en hulpverlening op inzetten. Save the Children biedt al sinds 1953 ondersteuning aan Palestijnse kinderen die getroffen worden door het voortdurende conflict. Zodra het veilig is, kunnen wij daar dus snel in actie komen. Dit doen wij met middelen uit het KinderNoodhulpFonds, dat zich richt op landen waar de humanitaire noden het grootst zijn. Onze focus ligt hierbij op urgente levensreddende hulp, zoals toegang tot schoon water, voeding en een veilig onderdak. Wanneer we vanuit Israël verzoeken krijgen om Israëlische kinderen te steunen, dan zullen we ook daar onze hulpverlening inzetten.

ch1888445-save-the-children-staff-preparing-aid-kits-to-be-shipped-to-gaza-as-part-of-the-country-response-to-the-humanitarian-situation-there.png

Waar zijn wij op dit moment mee bezig?
De situatie verandert continu. We staan paraat met onze teams om getroffen kinderen te helpen zodra humanitaire hulp wordt toegelaten. We zetten druk op overheden om dit voor elkaar te krijgen. Zodra het veilig is om dit te doen, verlenen we hulp in de vorm van mentale zorg, onderdak, water, voedsel, en andere basisbehoeften.

Onze teams in Gaza, Egypte en Libanon hebben de klok rond gewerkt om essentiële voorraden – zoals drinkwater, hygiëneproducten, voedselpakketten, dekens en matrassen – te voorzien om aan de behoeften van getroffen kinderen te voldoen. We werken aan het vinden van manieren om hulp Gaza in te krijgen, waar gezinnen vastzitten en afgesneden zijn van de basisvoorzieningen die ze nodig hebben om te overleven. Ook bieden we kinderen mentale ondersteuning.

We zijn klaar om educatieve pakketten aan te bieden om kinderen te laten leren wanneer de scholen gesloten zijn en andere basisbenodigdheden, evenals speciale opvangcentra voor kinderen en gezinnen die door het geweld ontheemd zijn geraakt.

team-egypte-gaza_1.png

Op dit moment werkt Save the Children samen met de Egyptische Rode Halve Maan om voorraden naar de Gazastrook te sturen zodra er een veilige doorgang voor hulp over de grens is. Er staat een truck klaar met:

  • 3000 hygiënepakketten voor mannen
  • 3000 hygiënepakketten voor vrouwen
  • 3000 recreatiepakketten voor kinderen
  • 3000 babypakketten

Wij zijn en blijven overal waar kinderen ons nodig hebben. We zijn er voor kinderen, alle kinderen. We zetten ons voor hen in, zodat ze veilig en gezond kunnen opgroeien, overal ter wereld. Ook op de moeilijkst bereikbare plekken.