Skip to main content
DSC-0780.JPG

Nadia Moussaid aan de grens van Oekraïne

Sinds de oorlog eind februari begon, zijn inmiddels meer dan 6,8 miljoen mensen op de vlucht voor het geweld in Oekraïne. Onze ambassadeur Nadia Moussaid ging samen met directeur Pim Kraan naar de grens van Oekraïne en Roemenië.

Zodra de mensen voet aan wal zetten, staan medewerkers van Save the Children voor hen klaar. Staff en vrijwilligers werken de klok rond, om ervoor te zorgen dat alle vluchtelingen steun en veiligheid krijgen. Bekijk hier nu de aangrijpende reportage.

Credits: Tess Kanters

Psychosociale hulp

Kinderen hebben de meest verschrikkelijke dingen gezien of meegemaakt. Velen hebben dagen, weken of maanden moeten schuilen in donkere ruimtes. Sommigen hebben hun ouders verloren. Dit tekent hen voor het leven. Kinderen kunnen last krijgen van nachtmerries, depressieve gevoelens en agressief gedrag. Het is belangrijk dat deze kinderen een plek hebben om tot rust te komen, hun gevoelens kunnen verwerken en waar ze kunnen spelen. Kortom, een plek waar ze de juiste psychosociale hulp ontvangen. 

Child Friendly Spaces

Kinderen horen veilig te kunnen spelen, leren en zichzelf te ontwikkelen. In noodsituaties lukt dat vaak niet. Daarom zorgen wij dat kinderen na een natuurramp of conflict terecht kunnen in Child Friendly Spaces; veilige speelplekken waar kinderen allerlei activiteiten kunnen doen en kunnen praten over hun ervaringen. 

Lees meer

Hulp aan de grens

We bieden eerste noodhulp aan kinderen en hun ouders in Oekraïne zelf, en bij belangrijke grensovergangen in Roemenië, Polen en Litouwen. Dat doen we door het uitdelen van essentiële middelen, denk aan voedsel, water, luiers, zeep en dekens. We geven vluchtelingen informatie over waar ze naartoe kunnen, en we bieden ze SIM-kaarten aan, zodat ze kunnen contact op kunnen nemen met familie en vrienden.

Credits: Tess Kanters

Een overzicht van onze hulp

Naast Roemenie, werken we ook in Oekraïne, Polen, Litouwen en Nederland om de vluchtelingenstroom op te vangen. Daar kan je meer over lezen in dit overzicht. 

Lees meer