Shawkat Ara, 9 jaar, uit Myanmar (nu in Bangladesh)

De ouders en drie broertjes
van Shawkat Ara werden
vermoord in Myanmar.

Lees haar verhaal

Hulp aan Rohingya-kinderen

Sinds de start van het geweld op 25 augustus 2017 zijn honderdduizenden Rohingya's de grens met Bangladesh overgestoken. 60% van hen is nog kind. En een schokkend aantal van de Rohingya-kinderen is wees

Getraumatiseerd, berooid, gewond en doodmoe kwamen zij te voet aan en bouwden hun hutjes op de berghellingen van Cox’s Bazar. Inmiddels is deze plek uitgegroeid tot het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, met 720.000 vluchtelingen.

Hanida was negen maanden zwanger toen haar dorp in Myanmar aangevallen werd.

"Om te vluchten moesten we de bergen over en ik dacht dat het misschien maar beter was al ik dood zou gaan. Mijn man droeg me op zijn rug. Onze kinderen liepen op blote voeten door de jungle en door beekjes."

Hanida was negen maanden zwanger toen haar dorp in Myanmar aangevallen werd.

Crisis voor kinderen

Meer dan ooit is deze vluchtelingencrisis een crisis voor de kinderen: in geen enkel ander conflict is het aantal kinderen zo hoog. Een van hen is de 11-jarige Marium. Haar beide ouders zijn omgekomen en zelf moest ze vluchten uit Myanmar met een enorme schotwond in haar been. Save the Children hielp haar met medische zorg, psychosociale hulp, onderwijs en bescherming. Ze is één van de 355.000 Rohingya kinderen en 255.000 volwassenen die door de teams van Save the Children in Bangladesh het afgelopen jaar zijn geholpen.  

Marium: “Mijn zusje en ik hebben alleen nog maar elkaar. Dankzij Tania, de mevrouw van Save the Children, zijn we in elk geval weer veilig. Ze troost ons ook als we verdrietig zijn, zorgt ervoor dat mijn been behandeld wordt en dat we genoeg  te eten hebben.”

Tania en haar ruim 1.600 lokale collega’s en vrijwilligers in Bangladesh blijven kinderen in nood helpen, totdat zij weer veilig naar huis kunnen. 

Bekijk hieronder het filmpje met Marium

Wat Save the Children doet voor Rohingya-kinderen

Veiligheid

Veiligheid: een dak boven je hoofd is de meest primaire vorm van veiligheid. Wij delen tentzeilen uit en zorgen voor veilige opvangplekken voor kinderen.

Gezondheidszorg

Er is in Cox's Bazar gebrek aan alles: schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en medische zorg. Onze negen teams met bieden medische zorg aan zieke kinderen en zwangere vrouwen.

Voedsel

Wij zorgen ervoor dat elke dag 190.000 mensen eten krijgen. Onze medische teams behandelen ondervoede kinderen en controleren of baby's voldoende voedsel krijgen.

Save the Children is de grootste hulporganisatie in Bangladesh

Save the Children werkt sinds 2012 in Cox’s Bazar. Sinds de nieuwe toestroom gestart is op 25 augustus hebben we onze activiteiten uitgebreid. We voeren voor diverse VN-organisaties, zoals UNICEF en World Food Program (WFP), programma’s uit en hebben als een van de weinige internationale organisaties toestemming van de overheid om noodhulp te bieden aan de Rohingya.

Zo hebben wij de Rohingya's tot dusver geholpen 

  • Onze medische teams behandelden 211.000 kinderen en volwassenen in 10 24/7 medische klinieken en 20  ondervoedingsklinieken.
  • Onze hygiëne-experts bouwden 63 waterputten en 842 latrines, waardoor 120.000 mensen schoon drinkwater kregen en naar het toilet konden gaan.
  • Bijna 55.000 kinderen vonden veiligheid in één van onze 139 veilige opvangplekken en onze 2 opvanghuizen voor alleenstaande kinderen.
  • Save the Children zorgde voor materialen, waardoor 33.500 gezinnen een tijdelijk onderkomen konden bouwen.
  • Onderwijs is van cruciaal belang voor de toekomst van Rohingya-kinderen. Dankzij onze 115 noodscholen kunnen 12.250 kinderen weer leren en zich ontwikkelen.
  • Save the Children is de grootste hulporganisatie ter plekke voor het uitdelen van voedsel, waardoor 575.000 mensen tweewekelijks een voedselpakket krijgt uitgereikt via één van onze 11 uitdeelpunten.

Berichten over Rohingya

22-AUG-2018

Schokkend aantal Rohingya-kinderen wees na bruut geweld

05-JUL-2018

Update over hulp aan Rohingya-baby’s en hun moeders

19-APR-2018

Eerste regens treffen de Rohingya-kampen