Rohingya kinderen blijft niets bespaard

Maar dankzij jou kunnen we hen helpen

Rohingya kinderen blijft niets bespaard en de zorgen stapelen zich op. Nadat ruim 700.000 Rohingya’s vorig jaar september op wrede wijze verdreven zijn uit hun geboorteland, leven zij onder moeilijke omstandigheden in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Dankzij jouw bijdrage konden we in korte tijd een enorme hulpoperatie opzetten met voedsel, onderdak, opvang en bescherming van kinderen, medische zorg en noodonderwijs. Een enorme uitdaging gezien de locatie van het vluchtelingenkamp: midden in de jungle, gelegen op een aantal zanderige heuvels en met slechts één weg er naartoe. 

Na al het geweld, de barre tocht, trauma’s, honger, ziekte en verdriet dienen zich nu nieuwe tegenslagen aan. Eerder deze maand vertelden we al over de meisjes die op punt staan om te bevallen van het kind van hun verkrachter. We zijn heel blij dat daar door zo veel mensen op gereageerd werd. Zodat we deze meisjes en hun baby’s kunnen bijstaan met medische zorg, maar vooral ook met psychosociale hulp. 

Regenseizoen in Bangladesh
Inmiddels is ook het regenseizoen losgebarsten in Bangladesh. Het heeft er de afgelopen drie dagen onophoudelijk gehoosd en gestormd, waardoor ruim 2.000 onderkomens zijn verwoest, er continue aardverschuivingen zijn en de zanderige heuvels veranderd zijn in één grote modderpoel. Gisteren is een jongetje van drie jaar omgekomen toen hij werd meegesleurd door een modderstroom. 

De regen verhoogt ook het risico op de uitbraak van ziektes. Bijna 40% van alle Rohingya kinderen is ondervoed en daardoor extra vatbaar voor ziektes zoals diarree, longontsteking en malaria. Als kinderen zo verzwakt zijn door ondervoeding, kunnen deze -normaal gesproken ongevaarlijke - dodelijk zijn! Onze collega’s ter plekke verwachten dan ook een enorme toestroom naar onze medische klinieken en ondervoedingscentra. Dankzij jouw bijdrage zijn we hier op voorbereid: we hebben het aantal kinderen met levensbedreigende ondervoeding al kunnen terugdringen van 19 tot 12 procent, we hebben meer klinieken ingericht en het aantal gezondheidswerkers uitgebreid. Bovendien dringen we er bij de autoriteiten op aan om mensen naar veiligere gebieden te verplaatsen. 

Dankzij jou kunnen we er alles aan doen om Rohingya kinderen in nood te helpen. Dank je wel!