Betere toekomst begint bij kinderboeken

Lezen is voor kinderen in Nederland vanzelfsprekend, maar ook Afghanistan kent van oorsprong een rijke literaire traditie. Verhalen zijn weliswaar van generatie op generatie overgedragen, maar veel Afghaanse kinderen hebben nog nooit een boek ingezien.

De Taliban heeft het merendeel van deze boeken vernietigd tijdens de jarenlange, gewapende conflicten en daarmee is een grote wond geslagen in de Afghaanse cultuur. Boeken kleuren de levens van lezers, en zetten hun vooruitgang blijvend in gang. Kinderen die van jongs af aan lezen, hebben een groter begrip en een ruimere woordenschat dan niet-lezers. Vaardige lezers kunnen betere keuzes maken voor hun gezondheid, ze ontwikkelen zich sneller, volgen een hogere opleiding en hebben meer kans op een baan. Een heel land vaart er wel bij.

Doel
Met steun van de Nationale Postcode Loterij laat Save the Children maar liefst 2,6 miljoen kinderen en hun families weer lezen in Afghanistan.

Activiteiten
Save the Children weet dat een betere toekomst begint bij het lezen van goede kinderboeken. Het brengt een land onomkeerbaar in een opwaartse spiraal. Daarom bezorgen wij Afghaanse kinderen, met steun van de Nationale Postcode Loterij, boeken en vergroten we hun leesvaardigheid. Save the Children werkt hiervoor samen met Afghaanse schrijvers, uitgevers en docenten. Wij begeleiden hen om kinderen te leren lezen. Bovendien krijgen scholen boekenpakketten cadeau met tachtig verschillende kinderboeken, en er verschijnen bibliotheekjes in duizenden gemeenschappen, bij mensen thuis. Zo krijgt Afghanistan een hernieuwde leescultuur en kan het verder bouwen op de rijke poëtische en literaire geschiedenis die verloren ging. Miljoenen Afghanen genieten weer van een boek.

De Rode Koffer

Save the Children heeft samen met de Nationale Postcode Loterij de schrijfwedstrijd ‘Schrijven voor Afghanistan’ georganiseerd. Het winnende verhaal is vertaald en opgenomen in een van de kinderboeken voor Afghanistan. Daarnaast vormen 20 ingezonden verhalen samen het boek ‘De Rode Koffer’. Dit boek is te bestellen.  
 
Bestel het boek 'De Rode Koffer'

Geef kinderen in Afghanistan een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer