Colombia

De economische en politieke crisis in Venezuela hebben tot enorme tekorten geleid in het land waardoor er vele mensen op de vlucht zijn geslagen naar buurlanden, waaronder naar Colombia. 

Het gaat om enorme aantallen. Sinds 2015 vertrokken 4 miljoen mensen uit Venezuela en dat aantal zal volgens de schattingen eind 2019 ongeveer 5,4 miljoen bedragen. Dat maakt het tot een van de grootste crises wereldwijd op dit moment. Ongeveer 2 miljoen van de ontheemden komt in Colombia terecht. De schaarse voorzieningen in de grensgebieden van dit land zijn niet voldoende om in de behoeften van de vluchtelingen te voorzien. De Venezolanen, net als de locale bevolking in het grensgebied, hebben dringend hulp nodig om te kunnen volstaan in hun levensonderhoud, bij bescherming tegen geweld en op het vlak van gezondheidszorg. 

In februari 2019 is Save the Children Nederland in Colombia een noodhulpprogramma gestart als onderdeel van de Dutch Relief Alliance (DRA). Dit programma wordt uitgevoerd in La Guajira en Auraca en is gericht op bescherming en psychosociale hulp aan kinderen die gevlucht zijn uit Venezuela. Het programma geeft geld aan gezinnen in nood zodat zij basisbehoeften als voedsel kunnen kopen. De DRA-partners zijn: SOS kinderdorpen, Cordaid, Plan Nederland, Terre des Hommes en Save the Children. 

oktober 2019

Onze collega's van TeamUp bieden in La Guajira en Arauca, aan de grens met Venezuela, bewegingsgerichte activititeiten aan ontheemde Venezolaanse kinderen. Zij hebben hierdoor een uitlaatklep voor hun energie, spanning en stress.
TeamUp is hier een samenwerking tussen War Child en Save the Children.

 

april 2019

Save the Children's Emergency Health Unit opent een gezondheidskliniek voor seksuele en voortplantings behandelingen in Maicao, op ongeveer 10 km van de grens tussen Colombia en Venezuela.