Noodhulp en wederopbouw na tyfoon Haiyan

Op 8 november raasde de verwoestende tyfoon Haiyan met windsnelheden van 315 km/per uur over de Filipijnen. De nietsontziende tyfoon ging gepaard met zware regenval en vloedgolven tot zes meter hoog. Bij de ramp vielen 6.201 doden, bijna 1800 mensen worden vermist en 4,1 miljoen mensen raakten dakloos. In totaal werden bijna 13,5 miljoen mensen getroffen door Haiyan (14% van de totale bevolking). 

Direct na de ramp riep de Filipijnse overheid de noodtoestand uit in zeven regio’s: Aklan, Capiz, Cebu, Iloilo, Palawan, Leyte en Samar. De provincie Leyte en het eiland Samar zijn het zwaarst getroffen, vooral de stad Tacloban. Meer dan één miljoen huizen werden verwoest of raakten beschadigd. Scholen en ziekenhuizen werden onbruikbaar, wegen en bruggen onbegaanbaar.

Negen deelnemers van de Samenwerkende Hulporganisaties SHO, waaronder Save the Children, startten meteen met hulpverlening. Ook organiseerden ze in Nederland een nationale actie voor de wederopbouw van de Filipijnen.


Thema: Basisonderwijs, levensonderhoud.


Acute noodhulp en wederopbouw van Filipijnen na tyfoon Haiyan


Doel van het project
Dit programma is een vervolg op het initiële noodhulpprogramma met de steun van Giro555. Save the Children verbetert de leefomstandigheden van 3.420 Filipijnse schoolkinderen en hun ouders, die getroffen zijn door tyfoon Haiyan. Wij dragen bij aan sociale voorzieningen in de getroffen gebieden. Duizend arme gezinnen krijgen tweemaal cashvouchers om hun dagelijkse voeding te complementeren. We creëren alternatieve werkgelegenheidsvormen voor 870 gezinnen en minstens duizend families ontvangen een latrine, volgens het principe ‘Building Back Better’.


Hoe bereikt Save the Children dat?
Save the Children breidde na de tyfoon Haiyan haar capaciteit voor noodhulp- en wederopbouw flink uit met ervaren internationale medewerkers om binnen drie jaar meer dan een miljoen getroffen Filipino’s te helpen met onderwijs en levensonderhoud. We zetten ook in op voeding en WASH.

We repareren twee scholen in Illoilo, en geven het onderwijs daarmee een nieuwe impuls. Honderd leraren krijgen onderwijskits, 3420 kinderen worden verblijd met rugzakken. Kindvriendelijke centra krijgen kisten met speelgoed, zodat kinderen kunnen spelen.
Medewerkers van Save the Children delen aan 1333 families noodhulppakketten uit met essentiële hygiënemiddelen, waterzuiveringstabletten, dekens, huishoudbenodigdheden, gereedschap en tentzeilen voor tijdelijk onderdak. Arme families krijgen tweemaal een cashvoucher om hun dagelijkse voeding te complementeren. Veel latrines raakten onklaar tijdens de tyfoon, en we vervangen ze voor latrines die beter bestand zijn tegen rampen.

Met de SHO ondersteunen we 871 kostwinners, voornamelijk vissers die tijdens de storm hun boten en netten verloren. Zij kunnen hun bedrijf weer opstarten, een bron van inkomsten voor 4355 mensen. Bovendien geven we training, bijvoorbeeld voor regulering in de visserij. Risico’s bij eventuele volgende rampen worden zo beperkt. We zoeken ook naar alternatieve werkgelegenheidsvormen, bijvoorbeeld in de oester- en zeewierteelten geven training die nodig is om deze nieuwe beroepen uit te oefenen.


Looptijd: van 1 januari 2014 – 30 juni 2015


Financiering: Het totale budget van € 1.310.596 wordt gefinancierd door SHO, met dank aan haar donateurs.

Geef kinderen in de Filipijnen een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer
>