Farah (11), uit Syrië, nu in Griekenland

"Ik ben al een jaar
niet naar school geweest."

Griekenland

Het aantal bootvluchtelingen dat het afgelopen jaar via Turkije naar Griekse eilanden is gevlucht, is het afgelopen jaar ontzettend gestegen. Maar liefst 77.000 bootvluchtelingen hebben zich vanaf januari 2015 aan de gevaarlijke overtocht gewaagd. In vergelijking met januari 2014 een stijging van 145%. Het overgrote deel van de vluchtelingen komt uit Syrië, Afghanistan en Irak.

Het feit dat Griekenland zich in een economische crisis bevindt verslechtert de situatie. Zo staan publieke diensten onder druk. Medische diensten worden gesloten en er is een stop op het inhuren van dienstverlenend personeel. Op het eiland Lesbos, waar dit jaar al 25.000 vluchtelingen zijn aangekomen op een lokale bevolking van 80.000, is nog slechts één ziekenhuis open. Omdat de situatie in Syrië, Afghanistan en Irak momenteel alleen maar verslechtert, wordt verwacht dat meer vluchtelingen de boottocht naar Griekenland zullen nemen.

Op dit moment komen ongeveer 1.000 mensen per dag aan op de kust van de eilandengroep Dodekanesos, in meerderheid Syriërs op zoek naar een veilig heenkomen in Europa. Duizenden kinderen arriveren maandelijks na een levensgevaarlijke tocht uitgeput aan op de Griekse stranden. Deze kinderen lopen gevaar op uitbuiting omdat het Griekse opvangsysteem is overbelast en het land door de economische crisis geen mogelijkheid ziet om dit te verbeteren. Door geldgebrek functioneert momenteel slechts één van de negen opvangcentra naar behoren. Dat betekent dat er een tekort is aan voedsel, water, medicijnen en een veilige overnachtingsplekken.

Berichten over Griekenland

22-SEP-2017

Kinderen in erbarmelijke omstandigheden door recordinstroom vluchtelingen Griekenland

12-JUL-2017

Alleenreizende kinderen in gevaar door uitblijven opvangplannen Griekenland

20-MRT-2017

Toename zelfbeschadiging en depressie onder kinderen in Griekse kampen

Geef kinderen in Griekenland een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer