Kindhuwelijken in India zijn geen kinderspel

In India zijn kindhuwelijken verboden. Toch trouwen kinderen vaak op jonge leeftijd, en raken getrouwde meisjes jong zwanger. Save the Children streeft naar het verminderen van het aantal kindhuwelijken in rurale en moeilijk bereikbare gemeenschappen in de regio's Bihar, Rajasthan en Odisha.

Lokale gemeenschappen zien ongetrouwde meisjes als risico voor de eer van de familie. Een huwelijk op jonge leeftijd garandeert de kuisheid en maagdelijkheid van de bruid. Ouders hoeven minder te investeren in jonggehuwde meisjes, bovendien hoeven de ouders een minder hoge bruidsschat voor hen te betalen. De Indiase regering nam in 2006 een nieuwe wet aan die kindhuwelijken verbiedt. Meisjes mogen trouwen als ze 18 zijn, jongens moeten minstens 21 jaar zijn. De overheid wil ook de oorzaken van kindhuwelijken aanpakken, bijvoorbeeld door onderwijs toegankelijker te maken voor meisjes.

Zo zijn we niet getrouwd in India
Save the Children wil het aantal kindhuwelijken in India terugdringen. We complementeren het bestaande overheidsbeleid ter voorkoming van kindhuwelijken en maken mensen bewust van kinderrechten. Doel? Tieners (van 13 tot 20 jaar) en gezinsleden van tieners vergroten hun kennis vergroten op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Zij worden zich bewust van de schadelijke gevolgen van kindhuwelijken. Overheidsambtenaren en vertegenwoordigers van 200 dorpsgemeenschappen tolereren geen kindhuwelijken meer en nemen actie om kindhuwelijken te voorkomen.

Hoe bereikt Save the Children dat?
Save the Children heeft ervaring met de preventie van kindhuwelijken in India, waarbij we nadrukkelijk kinderen betrekken en gemeenschappen inschakelen. Het is belangrijk dat we niet alleen meisjes betrekken bij het voorkomen van kindhuwelijken, maar ook jongens, ouders en andere gezinsleden. We verbeteren de toegang van getrouwde vrouwen en ongetrouwde meisjes tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg, waarvoor we 200 tot 300 medewerkers in de eerstelijns gezondheidszorg trainen.

We werken nauw samen met de lokale en landelijke overheid, om ervoor te zorgen dat bestaande wetgeving om kindhuwelijken te voorkomen, wordt versterkt en toegepast. Ook werken we aan versterking van de uitvoering van het nationale kinderbeschermingsprogramma in een aantal districten van de twee deelstaten. Zo hopen wij bij te dragen aan een veranderingsklimaat waarin een halt wordt toegeroepen aan kindhuwelijken.

Startdatum: 1 januari 2016 
Einddatum: 31 december 2020

Financiering: Het Ministerie van Buitenlandse Zaken financiert het totale budget van € 3.191.137,00.

Geef kinderen in India een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer
>