Martijn Krabbé bezocht Indiase straatkinderen

In zijn rol als ambassadeur van de Nationale Postcode Loterij bezocht Martijn Krabbé in april 2019 voor het RTL4-programma 5 Uur Live een project van ons in India dat straatkinderen aan een identiteitskaart helpt. Zo'n kaart lijkt iets kleins maar is juist van groot belang om toegang te krijgen tot basisvoorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg. Zonder registratie blijven de straatkinderen in een uitzichtloze situatie hangen. En het is meer dan alleen een papiertje: ‘Ik zag deze kinderen van niemand, iemand worden. Gewoon doordat ze eindelijk een identiteit krijgen’, aldus Krabbé.

5 Uur Live

Maandag 15 april 2019 op RTL4 vertelde Martijn Krabbé bij 5 Uur Live over zijn ervaringen in India. De rest van de week zag je elke dag in dit programma een inspirerend verhaal van een kind dat van 'niemand' een 'iemand' werd door dit project.  

Prem moest op de vuilnisbelt werken maar kan nu naar school

Prem (10 jaar)

Hij is geboren op de vuilnisbelt. Voorheen werkte hij daar de hele dag als afvalsorteerder. Maar na zijn registratie gaat hij ook naar school en is hij een voorbeeld voor andere kinderen. Wil je ons werk steunen?

Hoe komt een kind op straat terecht?

In India leven circa 2 miljoen kinderen op straat omdat ze wees zijn, van huis zijn weggelopen of omdat hun ouders op straat wonen. 80 procent van deze kinderen heeft geen identiteitskaart en dat betekent dat ze geen toegang hebben tot onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Om te kunnen overleven is bijna 70 procent van de straatkinderen aan het werk. School schiet er daarom bij in en dat heeft weer gevolgen voor de mogelijkheden voor een mooie toekomst. 

Manisha woont een meter van het spoor

Manisha - 13 jaar

Manisha werd niet bepaald aangespoord om naar school te gaan dus hing ze altijd maar wat rond. In een hutje kun je als kind weinig dekking zoeken als je vader agressief is door de drank.

Waarom is die id-kaart zo belangrijk?

Die identiteitskaart is het begin van een traject waarmee het kind allerlei hulp krijgt voor een betere toekomst. Zonder zo'n kaart mogen ze niet naar een overheidsschool of komen ze in aanmerking voor regelingen van de overheid voor arme mensen. Om te overleven moeten deze kinderen werken, ze gaan niet naar school en zijn bovendien extra kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting.  

De Indiase overheid onderkent dit probleem en heeft onze collega's in India gevraagd om advies. Het resultaat is uitgebreid stappenplan, met opvang en langdurige begeleiding voor deze kinderen zodat ze zicht hebben op een betere toekomst. De eerste stap daarbij is officiele registratie, de id-kaart. Met deze kaart hebben de kinderen recht op basisvoorzieningen als school, gezondheidszorg en subsidies. Dit stappenplan is officieel erkend door de overheid en het wachten was nog op voldoende financiële middelen. Door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij zijn wij in 2018 gestart met de registratie van kinderen in de vijf armste staten van India.

Bhola moest letterlijk vechten om te overleven

Bhola - 15 jaar

Hij leefde samen met zijn vader op het treinstation van Kolkata. Nu gaat hij naar school en woont hij in een opvanghuis. 

Wat doen wij?

Onze collega's gaan op zoek naar deze ongeregistreerde kinderen. Op stations, in sloppenwijken en straten waar veel van deze kinderen zijn te vinden. Ze nemen ze mee naar een speciaal registratiecentrum waar ze een identiteitsbewijs krijgen. Ook begeleiden ze de kinderen en hun families bij bijvoorbeeld het aanvragen van subsidies of andere zaken die hen net dat benodigde steuntje in de rug kan geven. We zien dat de kinderen weer opbloeien, trots op zichzelf zijn en ook vaak als voorbeeld dienen voor andere straatkinderen. Dankzij dit project krijgen ruim 200.000 kinderen (update: ruim 280.000) een identiteitskaart en daarmee de kans op een betere toekomst. 
 

Shiekh was lijmverslaafd maar wil nu bij de politie

Shiekh - 12 jaar

Onze collega's uit India vonden Shiekh toen hij in het slachthuis werkte en verslaafd was aan het snuiven van lijm.

Het leven op de vuilnisbelt

Op de vuilnisbelt is misbruik zowel fysiek als verbaal aan de orde van de dag. Vrijwel iedereen die hier leeft en werkt heeft last van keel- en maaginfecties.

Partners sinds 2002

De bijdrage van de Nationale Postcode Loterij garandeert onze neutrale positie zodat wij kinderen wereldwijd bij kunnen staan.

Met id ook recht op gezondheidszorg

Door de identiteitskaart komen de kinderen ook in aanmerking voor gezondheidszorg zoals een bril.
>