Roger, onze collega in Italië

"Kinderen laat je niet verdrinken."

Italië

Door de vele crises in Afrika en het Midden-Oosten maken jaarlijks honderdduizenden vluchtelingen de overtocht naar Europa. De oversteek die bootvluchtelingen maken over de Middellandse Zee is levensgevaarlijk en houdt maar niet op.

De vluchtelingencrisis ligt politiek lastig. Maar voor ons is het simpel: we laten geen kinderen verdrinken. Daarom vaart er sinds 8 september 2016 een reddingsschip van Save the Children in de wateren tussen Libië en Italië.

Sinds januari 2015 zijn naar schatting 68.380 bootvluchtelingen in Italië aangekomen, waaronder ten minste 6.413 kinderen, van wie 4.063 kinderen zonder ouders of toezicht. De meesten komen uit Syrië (34%), Eritrea (12%) en Somalië (11%). De belangrijkste eindbestemming voor Syrische vluchtelingen is Noord-Europa. Bij aankomst in Italië zijn ze er slecht aan toe en hebben hulp nodig.

Wat doet Save the Children?
​Save the Children staat in Italië klaar om kinderen de bescherming te bieden die zij zo hard nodig hebben. Zodra kinderen aan wal komen, leggen de teams van Save the Children hen op kindvriendelijke wijze uit hoe het juridische proces er uit zal zien en welke rechten ze hebben. Daarnaast beoordelen onze medewerkers of er bijzondere behoeften zijn, zoals medische- of psychische zorg, en zorgen ervoor dat zij krijgen wat ze nodig hebben. In samenspraak met de Italiaanse overheid ziet Save the Children er op toe dat de opvangcentra zo zijn ingericht dat de veiligheid van kinderen gewaarborgd wordt.

In Rome en Milaan heeft Save the Children centra die 24 uur per dag open zijn voor kinderen. Hier kunnen zij terecht voor kleding, voedsel, medische zorg, juridische bijstand, sanitaire voorzieningen en psychosociale ondersteuning. 

​Save the Children is sinds 2008 op Lampedusa en Sicilië en enkele zuidelijke regio's in Italië. Om de opvangcapaciteit op peil te houden, heeft Save the Children in Sicilië in de zomer van 2015 mobiele, kindvriendelijke opvangplekken geplaatst. Die kan de organisatie snel en flexibel plaatsen, in bijvoorbeeld het havengebied.

Berichten over Italië

28-JUL-2022

Joy ontsnapte uit de gedwongen prostitutie

08-SEP-2020

Slachtoffers kinderhandel verder in het nauw door coronacrisis

Geef kinderen in Italië een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer
>