Beschermen van jonge Syrische vluchtelingen in Jordanië

Sinds 2011 is buurland Syrië verwikkeld in een burgeroorlog waardoor miljoenen Syriërs op de vlucht sloegen, onder andere naar buurland Jordanië. Volgens de VN verblijven meer dan 620.000 geregistreerde Syrische vluchtelingen in Jordanië. Nog dagelijks melden zich nieuwe vluchtelingen bij de grens.

Syrische vluchtelingen verblijven bij familie, gastgezinnen, in huurwoningen en leegstaande gebouwen, maar vooral in kampen, in het noorden van Jordanië. Meer dan de helft van de vluchtelingen is jonger dan achttien jaar. De Jordaanse overheid stimuleert en ondersteunt de toelating van Syrische vluchtelingen op Jordaanse scholen, maar de druk op deze - vaak schamele scholen, neemt daardoor toe. Ook de kwaliteit van het onderwijs heeft te lijden onder de toeloop van grote aantallen kinderen.


Startdatum: 01-01-2013
Einddatum: 30-06-2014

Doel
Save the Children wil minimaal 6.500 gevluchte Syrische kinderen en Jordaanse kinderen bescherming bieden tegen geweld, misbruik, verwaarlozing en uitbuiting. Bovendien ondersteunen medewerkers van Save the Children Jordaanse scholen die Syrische kinderen hebben toegelaten.

Activiteiten
Save the Children opent in het Za’atari-kamp twee kindercentra, waar jonge vluchtelingen weer een dagritme krijgen door deel te nemen aan verrijkende en educatieve activiteiten. Kinderen praten ook over wat ze meemaakten, zodat ze angstige ervaringen kunnen verwerken. Medewerkers van Save the Children trainen leraren, sociaalwerkers, lokale vrijwilligers en ouders bij het begeleiden van deze activiteiten.

Save the Children vindt het belangrijk dat kinderen zo snel mogelijk weer structuur kunnen aanbrengen in hun leven. Kinderen verlangen vooral naar school te gaan. Wij bieden jonge kinderen (tot zes jaar) op negen Jordaanse scholen toegang tot beschermende, inclusieve en participerende, educatieve programma’s. Voor oudere kinderen (van 6 – 14 jaar) verbetert Save the Children de fysieke leeromgeving en vergroot ze de capaciteit van leerkrachten om kindgericht onderwijs te kunnen geven.

Financiering
Een particuliere donateur financiert het totale budget van € 500.000.

Geef kinderen in Jordanië een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer