Sahuna (20), Niger

"Ik ben op m’n 13e getrouwd
en nooit naar school geweest."

Niger

Niger is een van de armste landen ter wereld. In 2009 begon de islamitische groepering Boko Haram een gewapende opstand tegen de seculiere overheid van Nigeria. Doel - het oprichten van een islamitisch kalifaat in het religieus gemengde Nigeria - heeft al meer dan 1,2 miljoen mensen op de vlucht doen slaan, onder andere naar buurland Niger. Recente aanvallen van Boko Haram laten zien dat de terreurgroep haar activiteiten uitbreidt naar buurlanden. De humanitaire en veiligheidssituatie in Niger is door dit geweld verslechterd.

In 2010 vond een staatsgreep plaats omdat president Tandja zijn politieke termijn wilde verlengen door de grondwet aan te passen. Het leger heeft toen het bestuur van Niger overgenomen tot de verkiezingen in 2011, die volgens de internationale gemeenschap eerlijk zijn verlopen. De Toeareg gemeenschap in Niger heeft de president gewaarschuwd dat dit kan leiden tot een nieuwe opstand in Niger, wat de politieke stabiliteit in Niger kan ondermijnen.

Projecten in Niger

Voorkomen van kindhuwelijken

Het Afrikaanse Niger, ten zuiden van de Sahara, telt ongeveer achttien miljoen inwoners. Vooral op het platteland trouwen driekwart van de meisjes vóór hun achttiende verjaardag. Elk kind loopt het risico op jonge leeftijd te worden uitgehuwelijkt, maar kinderen die niet naar school gaan lopen meer kans te worden uitgehuwelijkt.
Lees verder

Geef kinderen in Niger een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer