Sahuna (20), Niger

"Ik ben op m’n 13e getrouwd
en nooit naar school geweest."

Niger

Niger is een Afrikaans land, dat deels in en deels ten zuiden van de Sahara ligt. Niger heeft ruim 19 miljoen inwoners en is ongeveer 37 keer zo groot als Nederland. Het land wordt geteisterd door armoede, droogte en politieke instabiliteit. Armoede en droogte gaan hand in hand, omdat het grootste deel van de bevolking afhankelijk is van landbouw en veeteelt. Elke droogte betekent een voedselcrisis voor veel mensen in het land. De politieke instabiliteit in het land, is het gevolg van vele staatsgrepen en een toestroom van vluchtelingen, die vluchten uit de buurlanden voor het geweld van Boko Haram of de Islamitische staat.   

Armoede, voedselonzekerheid en politieke instabiliteit is van grote invloed op de kinderen in Niger. Volgens de End of Childhood Index van 2021 is Niger zelfs het land waar kinderen het minst een ‘kind’ kunnen zijn.   

De situatie in Niger 

Het aantal vluchtelingen en ontheemden in Niger is groot. Velen vluchten vanuit Nigeria naar Niger als gevolg van het geweld van Boko Haram. Echter blijft het niet bij een toestroom van vluchtelingen. De bevolking van Niger heeft zelf ook te maken met confrontaties, ontvoeringen en zelfmoordaanslagen van de terreurgroep. Volgens cijfers van de Verenigde Naties moesten van de Centrale Sahel tot het Tsjaadmeer in totaal 5,3 miljoen mensen gedwongen hun huis verlaten, vanwege geweld, afpersing en intimidatie. Deze situatie maakt vrouwen en kinderen extra kwetsbaar. Zij worden vaak slachtoffer van ontvoering, verkrachting of gedwongen huwelijk.  

Door stijgende prijzen, armoede en voedselonzekerheid is de hongersnood in Niger bovendien hoog. De situatie in Niger wordt gezien als een van de grootste humanitaire crises van deze tijd. De invloed van COVID-19 is groot, duizenden mensen leven in overvolle kampen met minimale toegang tot gezondheidszorg. Daarnaast zijn veel mensen hun bron van inkomsten verloren als gevolg van de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.  

De situatie voor kinderen in Niger is schrijnend. Kinderen krijgen te maken met ondervoeding en geweld. De voedselcrisis resulteert in chronisch ondervoede vrouwen die als ze zwanger worden vaak kwetsbare kinderen met ondergewicht krijgen. 1 op de 12 kinderen komt dan ook te overlijden voor hun 5e verjaardag. Daarnaast gaat 52% van de kinderen, vooral meisjes, niet naar school en 34% van de kinderen is betrokken bij enige vorm van kinderarbeid. 64% van de meisjes trouwt voor haar 19e verjaardag en 89% van de meisjes heeft moeite met lezen en schrijven.   

Save the Children in Niger 

Save the Children heeft lang-lopende programma's in Niger die zich richten op levensreddende interventies zoals het beschermen van kinderen tegen geweld, kinderen en families voorzien van gezondheidszorg en voldoende voeding en het bieden van onderwijs en schoon drinkwater. Save the Children werkt nauw samen met lokale gemeenschappen om kwetsbare kinderen een gezonde levensstart te geven en kansen te bieden om te leren en beschermd te worden van geweld. Onvoorwaardelijk.  

In 2020 hebben we 495,387 mensen bereikt met onze hulp, waarvan 275,236 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen: 

  • 63,244 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding  
  • 59,960 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede 
  • 144,722 kinderen kregen toegang tot onderwijs  
  • 6,010  kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid.  

Project in Niger

ATWA: “Adolescent Transition in West Africa” 

Onvoldoende toegang tot en kennis van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, hebben levenslange gevolgen voor jongeren. Save the Children zet zich in voor de verbetering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van adolescenten in Niger. Onvoorwaardelijk.

Lees meer

Geef kinderen in Niger een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer

Berichten over Niger

02-JUN-2023

“Het zijn de allerarmsten die lijden” Voedselcrisis in Niger en Burkina Faso wordt steeds erger

07-MRT-2023

Voorlichting over gezinsplanning en de gevaren van kindhuwelijken in Niger

27-JAN-2023

Honger in Niger door klimaatveranderingen, conflict en voedselprijzen

>