Joseph (7) uit Zuid-Soedan, nu Oeganda

"We moesten rennen, omdat
er veel gevechten waren
en mensen werden gedood."

Oeganda

Oeganda kent een geschiedenis vol conflicten en geweld: jarenlang streed Het Leger van de Heer in Noord-Oeganda tegen de regering. Pas in 2006 werd de regio veilig voor de terugkeer van 1,8 miljoen ontheemden. De wederopbouw van het gebied zal nog vele jaren in beslag nemen: basisvoorzieningen als infrastructuur, water, gezondheidszorg en onderwijs zijn nauwelijks aanwezig. In de stad Gulu gaat slechts 38% van de meisjes naar school en slechts 15% van de jongeren maakt de middelbare school af. Ook sterftecijfers baren zorgen: veel moeders overlijden tijdens de bevalling en veel pasgeborenen sterven. Gezinsplanning wordt nauwelijks toegepast. Meisjes zijn gemiddeld zestien als ze voor het eerst seks hebben, jongens zijn gemiddeld twee jaar ouder. In de hoofdstad Kampala leven veel jongeren in sloppenwijken of op straat. Ze zijn zeer kwetsbaar voor en onwetend over gezonde seksualiteit.

Projecten in Oeganda

Herstel en vooruitgang in Oeganda

Oeganda telt vele wezen die hun ouders verloren aan aids. Vaak zijn de kinderen zelf ook drager van het virus. Pas in 2006 werd de regio veilig voor de terugkeer van 1,8 miljoen ontheemden.
Lees verder

Keep it Real in Noord-Oeganda en Kampala

De wederopbouw van het gebied zal nog vele jaren in beslag nemen: basisvoorzieningen als infrastructuur, water, gezondheidszorg en onderwijs zijn nauwelijks aanwezig.
Lees verder

Een eerlijk rechtsysteem en beroepsopleiding

Oeganda kent een geschiedenis vol conflicten en geweld: jaren streed het Leger van de Heer tegen de regering. Zij ontvoerden dertigduizend kinderen en gebruikte hen als kind-soldaat of seksslaaf.
Lees verder

Geef kinderen in Oeganda een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer

Berichten over Oeganda

06-JUL-2017

Bijna miljoen Zuid-Soedanezen naar Oeganda gevlucht: internationale actie nodig

22-JUN-2017

Hulp nodig voor opvang vluchtelingen in gastvrij Oeganda

20-JUN-2017

Investeer in onderwijs voor kinderen op de vlucht in Oeganda