Herstel en vooruitgang in Oeganda

Oeganda kent een geschiedenis vol conflicten en geweld: jarenlang streed Het Leger van de Heer in Noord-Oeganda tegen de regering. Joseph Kony, de leider van het Leger van de Heer, ontvoerde 30.000 kinderen, hij gebruikte hen als kind-soldaat of seksslaaf. Daarnaast telt Oeganda vele wezen, die hun ouders verloren aan aids. Vaak zijn de kinderen zelf ook drager van het virus. ​Pas in 2006 werd de regio veilig voor de terugkeer van 1,8 miljoen ontheemden. Het aantal mensen dat terugkeerden, overtrof de capaciteit van de aanwezige hulporganisaties. Basisvoorzieningen als infrastructuur, water, gezondheidszorg en onderwijs zijn slechts beperkt aanwezig. De wederopbouw van Noord-Oeganda zal nog vele jaren in beslag nemen.

Startdatum: 01-01-2011
Einddatum: 31-12-2015


Doel
Save the Children is in Oeganda, net als in DR Congo, Zuid-Soedan en Liberia, actief in het Dutch Consortium for Rehabilitation (DCR). Met het DCR-programma willen we de toegang van alle getroffen gemeenschappen tot noodzakelijke goederen en diensten in 2015 verbeterd zien en bereiken dat gezinnen zelf in hun inkomsten kunnen voorzien.


Activiteiten
Save the Children richt zich op het verbeteren van onderwijs, de gezondheidszorg en het voorzien in levensonderhoud. 14.000 kinderen ontvangen schoolmaterialen. Leerkrachten en leiders van jeugdclubs worden getraind. Speciale aandacht is er voor de toegang van meisjes tot het onderwijs en de participatie van kinderen in kinderclubs en schoolmanagementcomités. Daarnaast krijgen kinderen en volwassenen voorlichting over hygiëne. Gezondheidswerkers worden getraind om de meest voorkomende ziektes van kinderen te herkennen en te behandelen. Boeren worden getraind in het beter verzorgen en gezond houden van hun vee en krijgen verbeterde toegang tot veterinaire diensten.


Financiering
Het Ministerie van Buitenlandse zaken (DSO/MO) financier € 2.287.192 via Save the Children Nederland.

Geef kinderen in Oeganda een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer
>