Keep it Real in Noord-Oeganda en Kampala

Oeganda kent een geschiedenis vol conflicten en geweld: jarenlang streed Het Leger van de Heer in Noord-Oeganda tegen de regering. Pas in 2006 werd de regio veilig voor de terugkeer van 1,8 miljoen ontheemden.

De wederopbouw van het gebied zal nog vele jaren in beslag nemen: basisvoorzieningen als infrastructuur, water, gezondheidszorg en onderwijs zijn nauwelijks aanwezig. In de stad Gulu gaat slechts 38% van de meisjes naar school en slechts 15 procent van de jongeren maakt de middelbare school af. Ook sterftecijfers baren zorgen: veel moeders overlijden tijdens de bevalling en veel pasgeborenen sterven. Gezinsplanning wordt nauwelijks toegepast. Meisjes zijn gemiddeld zestien als ze voor het eerst seks hebben, jongens zijn gemiddeld twee jaar ouder. In de hoofdstad Kampala leven veel jongeren in sloppenwijken of op straat. Ze zijn zeer kwetsbaar en onwetend op het gebied van gezonde seksualiteit.


Startdatum: 01-01-2013
Einddatum: 31-12-2015


Doel
Het vergroten van het aantal jongeren (tussen de 10-24 jaar) in de hoofdstad Kampala en in Noord-Oeganda (Agago and Nwoya Districten), die beter geïnformeerd zijn over hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en dus beter in staat zijn om gezonde keuzes te maken met betrekking tot hun seksualiteit.  Om dit te bereiken, leiden wij 2.746 voorlichters en leraren op die voorlichtingsmateriaal gebruiken en seksuele voorlichting geven aan tenminste 64.500 jongeren in scholen en in jeugdclubs. Jongeren zijn daardoor beter geïnformeerd over hun eigen seksualiteit, ongewenste zwangerschappen en ziekten als HIV en aids.


Activiteiten
Voorlichters (zowel leraren als jongeren zelf) worden opgeleid, zodat ze de jongeren informatie kunnen verschaffen en gesprekken kunnen aangaan over hun seksualiteit, relaties, het gebruik van condooms, het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen als HIV. Voorlichting wordt gegeven in 250 basis- en middelbare scholen en 100 jeugdcentra. Tevens zullen 50 bestaande jeugdgroepen bestaande uit ten minste 2.500 kwetsbare jongeren die niet naar school gaan, seksuele voorlichting krijgen. Medewerkers zullen scholen en jeugdclubs bezoeken om aanvullende seksuele voorlichting te geven en vragen te beantwoorden van jongeren.


Financiering
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken financiert het totale budget van € 2.863.809,00.

Geef kinderen in Oeganda een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer
>