Meisjes en jongens naar school in Balochistan

Het onderwijs in Pakistan loopt ver achter bij dat van de meeste andere landen in de regio. Geschat wordt dat slechts vijftig procent van de bevolking kan lezen en schrijven. In de provincie Balochstan ligt dit percentage nog lager: 63 procent van de bevolking is analfabeet. Van de vrouwen en meisjes kan slechts 15% lezen en schrijven en slechts drie procent van de vrouwen op het platteland stroomt door naar het middelbaar onderwijs.

De verschillen in opleiding tussen jongens en meisjes zijn groot: jongens en meisjes gaan meestal naar gescheiden scholen. Er zijn minder meisjes- dan jongensscholen waardoor meisjes een grote afstand moeten afleggen om op school te komen, als ze al de kans krijgen om onderwijs te volgen. Dat heeft gevolgen voor het inkomen: mannen verdienen gemiddeld € 2.140 per jaar, terwijl vrouwen amper € 615 per jaar verdienen.

Balochistan is de grootste provincie van Pakistan. De huidige provinciale regering verhoogde het budget voor onderwijs, maar er is nog altijd niet genoeg geld beschikbaar om in alle noden te voorzien. De infrastructuur van de scholen is abominabel: elektriciteit ontbreekt in 93% van de scholen, 74% moet het doen zonder drinkwater en sanitaire voorzieningen en bij 83% van de scholen ontbreken beschermende muren.
 

Thema: Onderwijs en gezondheidszorg.


Verbeterd onderwijs in Balochistan


Doel van het project
Save the Children verbetert, op een duurzame manier, de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs op 340 scholen in drie districten van Balochistan. Het draagt bij aan een positieve verandering in het leven van 43.800 kwetsbare en gemarginaliseerde meisjes en 29.200 jongens in de schoolgaande leeftijd. Meer kinderen volgen onderwijs, ze halen betere schoolresultaten en stromen vaker door naar het middelbaar onderwijs. Indirect profiteren meer dan 200.000 Pakistaanse kinderen van het dit onderwijsprogramma van Save the Children.


Hoe bereikt Save the Children dat?
Sinds 2008 voert Save the Children een pilotproject uit op tien scholen in het district Quetta, in de provincie Balochistan. We ontwikkelden een strategie voor het verbeteren van kwaliteit van en toegang tot het onderwijs, vooral voor meisjes. In het onderwijsproject in Balochistan bouwen we daarop voort: we ontwikkelen een modelprogramma in drie districten van Balochistan en breiden dat uit naar de hele provincie.

We trainen in Balochistan 1.100 leraren in kindvriendelijke lesmethoden, we starten en trainen 340 comités van ouders en leraren, 340 schoolmanagementcomités en trainen drie controleteams van het ministerie van Onderwijs. Dit heeft positieve gevolgen voor de schoolcarrière van meer dan 200.000 Pakistaanse kinderen.

Medewerkers van Save the Children delen ook hygiënepakketten uit aan 73.000 scholieren en we organiseren workshops over gezondheid. We zorgen ervoor dat lessen in gezondheid en hygiëne worden opgenomen in het schoolprogramma: kinderen leven gezonder en kunnen beter leren.


Looptijd: 1 december 2009 – 30 november 2014


Financiering: Het totale budget van € 10.181.445 wordt gefinancierd door EKN Pak.

Geef kinderen in Pakistan een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer
>