Op naar een betere toekomst in Zuid-Soedan

Jarenlang was het land Soedan het toneel van Afrika’s langst durende burgeroorlog, die zo’n 1,5 miljoen mensenlevens heeft gekost. Door deze burgeroorlog, natuurrampen, een instabiele politieke situatie en een regelmatig oplaaiende stammenstrijd sloegen op het dieptepunt van het conflict vier miljoen mensen op de vlucht. Sinds 9 juli 2011 is Zuid-Soedan onafhankelijk van Soedan. De situatie is fragiel: een groot deel van de bevolking heeft geen toegang tot gezondheidszorg en schoon drinkwater. Ziektes verspreiden zich razendsnel door gebrek aan sanitaire en hygiĆ«nische middelen, de kindersterfte is hoog.

Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Kinderen die als soldaat moesten werken, gaan gebukt onder zware psychologische trauma’s. Slechts 48 procent van de kinderen gaat naar school en slechts zes procent volgt een beroepsopleiding.


Startdatum: 01-01-2011
Einddatum: 31-12-2015


Doel
Het Dutch Consortium for Rehabilitation, waar Save the Children deel van uitmaakt, wil in Zuid-Soedan de toegang van getroffen gemeenschappen tot basisdiensten en levensonderhoud verbeteren. In de regio West Bahr El Gazal bereiken we 42.590 mensen met beter onderwijs, schoner water, verbeterde sanitaire voorzieningen en meer gezinsinkomsten.


Activiteiten
Save the Children in Zuid-Soedan richt zich op basisschoolkinderen en hun ouders, jongeren die nooit naar school zijn geweest. De medewerkers mobiliseren voorlichtingsteams en geven ouders en kinderen voorlichting over het belang van hygiƫne en onderwijs. Save the Children repareert en bouwt scholen, bijbehorende waterputten en toiletten. Scholen worden voorzien van materialen en meubels, leerkrachten ontvangen een training. We faciliteren versneld basisonderwijs voor jongeren en volwassenen die nooit onderwijs hebben ontvangen. Vrouwengroepen krijgen training in levensonderhoud, waarvoor ze zaden en geiten ontvangen. Lokale, regionale en nationale overheden en organisaties worden intensief bij het programma betrokken, zodat het ook op lange termijn een positief effect heeft op de lokale gemeenschappen.


Financiering
Het Ministerie van Buitenlandse zaken financiert het totale project voor € 4.456.977,00.

Geef kinderen in Zuid-Soedan een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer
>