Chotti (6), India

“Ik woon onder een viaduct in Delhi.
’s Ochtends sta ik heel vroeg op
om schroot te verzamelen.”

Alleen op de wereld

Wereldwijd groeien miljoenen kinderen alleen op. Ze leven op straat, zijn weggestopt in een weeshuis, worden verhandeld, zijn op de vlucht. Terwijl elk kind recht heeft op veiligheid, warmte, een arm om zich heen. Zodat ze zich veilig kunnen voelen in een liefdevol gezin, waar ze zonder zorgen kunnen opgroeien, kunnen leren, spelen, zich kunnen ontwikkelen. 

Toch leven over de hele wereld miljoenen kinderen gescheiden van hun ouders. Gezinnen zijn uiteen gedreven door geweld, uitbuiting, mishandeling. Door stigmatisering en armoede, door conflicten, ziektes of het overlijden van de ouders. 

Straatkinderen, dolend door onveilige buurten, of weggestopt in kindertehuizen, ver weg van hun dierbaren. Dat is schadelijk voor hun ontwikkeling. Vooral bij kinderen in de eerste 2 jaar van hun leven en bij pubers kan een onveilige jeugd blijvende gevolgen hebben. Het zorgt voor verminderde ontwikkeling van de hersenen (probleem-oplossend vermogen, emotionele expressie en intellectuele ontwikkeling), waardoor deze kinderen belemmerd worden om uit te groeien tot ontwikkelde, zelfstandige mensen met een open blik op de wereld.

Alleen aan het werk

Kinderen horen onbezorgd te spelen, met vriendjes op te trekken, hutten te bouwen, naar school te gaan. Helaas is dat voor veel kinderen niet weggelegd.
Lees meer

Alleen op straat

Honderdduizenden kinderen over de hele wereld leven op straat. Ze zijn uit huis gegaan omdat hun ouders dood zijn of niet langer meer voor hen konden zorgen.
Lees meer

Alleen in een weeshuis

Het lijkt onvoorstelbaar, maar soms zijn ouders zo wanhopig dat ze hun kind naar een weeshuis brengen. Omdat ze te arm zijn om zelf voor het kind te zorgen.
Lees meer

Wij geloven dat waar mogelijk kinderen een veilige jeugd moeten krijgen bij hun familie. Daarom herenigen we kinderen met hun ouders of familie als het noodlot heeft toegeslagen, bieden we ouders alternatieven voor het afstaan of verhandelen van hun kind en zien we toe op dat overheden de rechten van kinderen naleven en respecteren, zeker ook die van alleenstaande kinderen.

De feiten over die groep kinderen zijn immers huiveringwekkend:

  • ruim 8 miljoen kinderen wonen in kindertehuizen van slechte kwaliteit, die schadelijk zijn voor hun fysieke, sociale en intellectuele ontwikkeling. Van vier op de vijf kinderen in een tehuis leeft echter één of beide ouders nog. Met voorlichting en ondersteuning zouden deze kinderen dus veilig thuis op kunnen groeien. 
  • Elk jaar worden 1 miljoen kinderen verhandeld. 
  • In de afgelopen tien jaar zijn naar schatting twintig miljoen kinderen op de vlucht geslagen voor geweld en (natuur)rampen. Van hen zijn ruim 1 miljoen kinderen wees geworden of gescheiden van hun ouders door het geweld. Alleen al in Italië kwamen in 2015 ongeveer 11.000 alleenstaande kinderen aan na hun levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee.
Laat deze cijfers even tot je doordringen en huiver. Het verdriet en de wanhoop van zowel kinderen als hun ouders is onbeschrijflijk. Laat een kind niet alleen, maar geef het weer een warm thuis. 

Voorbeeld van een project voor alleenstaande kinderen

Bescherming van alleenstaande kinderen in Zuid-Soedan

Save the Children beschermt duizenden alleenstaande kinderen en jongeren die tijdens de oorlog hun ouders zijn kwijtgeraakt. Ze krijgen de hulp die ze nodig hebben om in veiligheid te kunnen leven. Waar mogelijk worden de kinderen met de ouders herenigd.
Lees meer

Geef kwetsbare kinderen een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer