Fugi (10), Indonesië

"Ik miste mijn familie
heel erg."

Alleen in een weeshuis

Het lijkt onvoorstelbaar, maar soms zijn ouders zo wanhopig dat ze hun kind naar een weeshuis brengen. Omdat ze te arm zijn om zelf voor het kind te zorgen.

Ze denken: in een weeshuis krijgt ons kind tenminste te eten, daar kan het naar school of een ziekenhuis. Daar heeft het een toekomst.

Over de hele wereld wonen zo’n 8 miljoen kinderen in een tehuis, terwijl in 4 van de 5 gevallen minstens een van de ouders nog leeft. De tehuizen zijn vaak in een belabberde staat: vies, krakkemikkig, het eten is er slecht. Kinderen krijgen niet de begeleiding die ze nodig hebben, waardoor de ontwikkeling stokt.

Fugi is zo’n meisje alleen. Ze werd door haar moeder achtergelaten in een weeshuis, om haar te beschermen tegen misbruik en armoede. En ze is niet de enige. Van de half miljoen Indonesische kinderen in tehuizen is 90 procent afgestaan door de ouders omdat die zelf niet voor het kind kunnen zorgen. Of door een alleenstaande ouder, die het niet meer aankon.

Maar een kind hoort bij zijn ouders te zijn. Daarom geeft Save the Children zo veel mogelijk families de kans wél samen te blijven. Door ze financieel te ondersteunen en door ouders op te leiden. Zodat ze hun kinderen zelf naar school kunnen sturen, eten kunnen geven, medicijnen kunnen kopen.  

Voor kinderen die echt alleen zijn, steunt Save the Children andere vormen van kleinschalige opvang. We verzetten ons dan ook tegen vrijwilligerswerk in tehuizen; vrijwilligers houden weeshuizen mede in stand. Daarnaast zijn ze vaak niet opgeleid om met kwetsbare kinderen te werken. En doordat zich steeds weer nieuwe gezichten bij het weeshuis melden, kunnen kinderen te maken krijgen met hechtingsproblemen.

Steun Save the Children. Want kinderen laat je niet alleen.
 

Geef kwetsbare kinderen een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer