Kinderen in de kou

Syrische kinderen vluchten op hun slippers, in een katoenen jurkje en zonder jas voor bommen en gevechten. Of moeten midden in de nacht rennen voor hun leven in hun pyama en op blote voeten. Er is simpelweg geen tijd om een tasje te pakken met sokken, warme kleding of een sjaal. Na een lange, angstige en uitputtende tocht komen ze aan in Servië, Macedonië, Jordanië, Libanon, Irak of ergens in een ander deel van Syrië.

In de winter is de situatie nog dramatischer: ook in grote delen van Oost-Europa en het Midden Oosten sneeuwt en vriest het vanaf november tot februari. We horen verhalen van onze collega’s in Libanon over kinderen die op blote voetjes door de sneeuw moeten lopen, over kinderen die al hun weerstand kwijt zijn door uitputting en ondervoeding en in uitzonderlijke situaties zelfs over kinderen die ’s nachts doodvriezen omdat er geen beschutting is tegen de kou.

Zonder voedsel, zonder onderdak en zonder geld zijn deze kinderen en hun families volledig afhankelijk van hetgeen wij hen samen kunnen bieden. Zeker rond de kerst hebben wij best een beetje warmte over, om een kind te beschermen tegen de ijzige kou. Kinderen in onze veilige opvangplek geven aan dat kou een van de ergste dingen is die ze meemaken: je kan er namelijk niet voor vluchten.

De meeste kinderen op de vlucht leven in een tent, een oude schuur of een ongeïsoleerde keet. Ze slapen op een dunne matras rechtstreeks op de koude vloer. Zeker kinderen in Libanon, Hongarije en in Syrië hebben vaak geen waterdicht dak boven hun hoofd, waardoor regen en sneeuw naar binnen komt. Je kan nergens opwarmen, want het is nergens warm. Je ligt dicht tegen elkaar aan om op te warmen aan elkaars lichaamswarmte. Geen chocolademelk om je handen aan op te warmen, geen vuurtje om even bij op te warmen. Met rode konen en je vingers wit van de kou.

Kou in Afghanistan
In grote delen van Afghanistan is het ’s winters bitterkoud. Voor Afghaanse kinderen die opgroeien in extreme armoede, is deze donkere tijd van het jaar niet iets om naar uit te kijken. De gure wind waait genadeloos door de hutten, alles raakt doorweekt en voedsel is schaars. Er is geen geld voor warme kleding, schoenen of dekens. De nachten zijn gevaarlijk, vooral voor de allerkleinsten. Want onderkoeling in combinatie met een verminderde weerstand kan voor longontsteking zorgen en dat is op het platteland van Afghanistan levensbedreigend.
 

Wat doet Save the Children?
Save the Children deelt in Syrië, Jordanië, Libanon, Griekenland, Macedonië, Servië en Oekraïne winterpakketten en goederen uit aan vluchtelingen. Dit delen we uit, afhankelijk van de situatie:

  • Warme kleding: mutsen, winterpakken, sokken, sjaals, handschoenen, truien, thermisch ondergoed, jassen en jogging pakken
  • Dekens
  • Pakket om je tent waterdicht te maken en isolerende mat op de grond
  • Kacheltjes
  • Brandhout of diesel (om kacheltjes te stoken)

Bovendien delen onze collega’s brood, voedselpakketten of warme maaltijden uit, want in de wintermaanden is het moeilijker aan voedsel te komen.

Laat kinderen niet in de kou staan.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer