Kinderen in de kou

Kou. Voor kinderen op de vlucht een nieuwe zorg, na alle ellende die ze al hebben meegemaakt. In Syrië, Libanon, Jordanië, Macedonië en Servië leven Syrische kinderen in erbarmelijke omstandigheden. En ook in Irak, Afghanistan en Nepal zijn kinderen gevlucht met enkel de kleding die ze toen aan hadden: dunne truitjes, slippers en korte broeken.

Hun onderkomen bestaat uit hutjes, gemaakt van tentdoek, karton en hout. Verschil tussen binnen en buiten is er dus bijna niet. Door te weinig en ongezond voedsel en gebrekkige medische zorg zijn ze vaak ondervoed, chronisch moe en hebben ze weinig weerstand. 

Bijtende kou, regen en wind
Ook in de zomermaanden zijn de leefomstandigheden slecht en staan de kinderen psychisch en fysiek al onder druk. Maar zodra in deze landen de winter zijn intrede doet, dan is er ook niet meer te ontkomen aan bijtende kou, regen en wind. Want in Syrië, Jordanië, Libanon, Irak en Afghanistan valt er in de winter sneeuw en kan het eveneens flink vriezen.  

Temperaturen in de winter

  • Syrië (regio Aleppo): de temperatuur varieert hier van + 4 tot -5 graden.  
  • Irak (Noord-Irak): dit bergachtig gebied kent koude winters met veel sneeuw en temperaturen ver onder het vriespunt.  
  • Afghanistan: natte winters met veel regen en sneeuw. Temperatuur schommelt tussen 0 en  -10 graden.
  • Libanon en Jordanië: gemiddelde wintertemperaturen tussen de 10 en -3 graden. Veel regen en sneeuw.

Op slippers door de sneeuw
Terwijl wij onze winterjassen, wollen vesten, mutsen, sjaals en handschoenen tevoorschijn halen, de kachel opstoken en erwtensoep inslaan, verandert er voor deze kinderen helemaal niks. Zij lopen op hun slippers door de sneeuw en slapen in onverwarmde tentjes waar de kou, regen en sneeuw door alle kieren naar binnen komt. Alles is vochtig of nat.

Ziektes en pijn
In deze omstandigheden zijn vooral jonge kinderen enorm vatbaar voor onderkoeling, zware griep, infecties en longaandoeningen. Handen, voeten en het gezicht raken gevoelloos en gaan op een gegeven moment dusdanig tintelen dat het ze veel pijn doet. 

Stress en depressie
Ook mentaal heeft de kou groot effect op kinderen. De meeste kinderen op de vlucht hebben al psychische wonden overgehouden aan de oorlog, het verlies van hun vertrouwde leven en hun leven in ballingschap. Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat langdurig bloot staan aan kou chronische stress en depressie kan veroorzaken. In de omstandigheden waarin deze kinderen leven kunnen ze namelijk niet vluchten voor de kou.

Foto: Rahimah (4) is met haar ouders en zus Duha (6) uit Syrië gevlucht. Sindsdien woont ze in een zelfgemaakte hut in de Beeka vallei in Libanon. >> Lees meer over Duha en Rahimah

Zonder onze hulp hebben deze kinderen het de hele winterperiode – zo’n 4 maanden – dag en nacht koud. Zonder enige mogelijkheid om op te warmen.  ​

Wat doet Save the Children?
Save the Children helpt kinderen op de vlucht met warme kleding, dekens, water- en winddichte tenten, kachels, brandstof en warme, gezonde maaltijden. Met het uitdelen hiervan beginnen we al ver voordat de winter begint, maar we hebben jouw hulp nodig om dit ook tijdens de wintermaanden te blijven doen.