Onze collega onderzoekt Talatu (7 maanden), Nigeria

"Talatu is ondervoed. Extra voedingsrijk
eten kan zijn leven redden."

Kindersterfte

Een kind in je armen houden en het leven weg zien glijden zonder dat je er iets aan kunt doen. Terwijl de dood te voorkomen was geweest met bestaande medicijnen, een muskietennet of beter voedsel. Zaken die gewoon beschikbaar zijn, alleen niet op dat moment, op die plek. Een verloren kinderleven is het verschrikkelijkste dat de wereld kan overkomen.

Niet voor niets spraken wereldleiders in het jaar 2000 in de Millenniumdoelen af dat kindersterfte in 2015 gehalveerd moest zijn. En dat is gelukt.

Het aantal kinderen onder de 5 jaar dat jaarlijks overlijdt aan vermijdbare aandoeningen daalde van ruim 12 miljoen in 2000 tot 5,9 miljoen in 2015. Door voedselhulp, vaccinatieprogramma’s, voorlichting aan moeders. Heel veel mensen en organisaties hebben heel hard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen.

Maar we zijn er nog niet; als de cijfers blijven zoals ze nu zijn zullen tussen 2016 en 2030 naar schatting 69 miljoen kinderen onder de 5 jaar sterven aan vermijdbare aandoeningen als ondervoeding, diarree, mazelen en malaria. Elk kind dat sterft is er een te veel. Maar als de dood te voorkomen zou zijn geweest met goede hulp en medicijnen, dan is een sterfgeval onacceptabel.

Daarom zet Save the Children erop in dat in 2030 de kindersterfte de wereld uit is. Door te vechten tegen armoede, artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen op te leiden, door te zorgen voor voedingsrijk eten, medicijnen en onderwijs.

Help je mee? 

Laat kinderen niet sterven.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer