Kindersterfte

Wereldleiders spraken in het jaar 2000 in de Millenniumdoelen af dat kindersterfte in 2015 gehalveerd moest zijn. En dat is gelukt! 

Het aantal kinderen onder de 5 jaar dat jaarlijks overlijdt aan vermijdbare aandoeningen daalde van ruim 12 miljoen in 2000 tot 5,9 miljoen in 2015. Deze verbetering is mogelijk dankzij voedselhulp, vaccinatieprogramma's en voorlichting aan ouders. Er is hier keihard aan gewerkt door heel veel verschillende mensen en organisaties. 

Wat moet er nog gebeuren
Maar we zijn er nog niet. In 2021 stierven 5 miljoen kinderen onder de vijf jaar. Dat betekent dat er elke 5 seconden een kind sterft. Met name in de regio's Sub-Sahara en Zuid-AziĆ« is de overlevingskans van kinderen klein. Kinderen geboren in Sub-Sahara Afrika hebben het hoogste risico op kindersterfte ter wereld: vijftien keer hoger dan in Europa. Kinderen sterven aan vermijdbare aandoeningen, zoals ondervoeding, diarree, mazelen en malaria. Elk kind dat sterft is er een te veel. Maar als de dood te voorkomen zou zijn geweest met goede hulp en medicijnen, dan is een sterfgeval onacceptabel.

Wat doet Save the Children
Wij leiden artsen, verpleegkundigen en verloskundigen op, waardoor kinderen in die regio's een hogere overlevingskans hebben. We bieden voedselpakketten aan, geven cursussen aan ouders over voedzaam eten en bieden mogelijkheden om een klein bedrijf te beginnen en zo inkomen te genereren. Wanneer een gezin uit de armoede komt, kunnen ze voedsel en medische hulp voor hun kinderen betalen, waardoor ze minder risico lopen om te sterven. 

Emily kon veilig bevallen, dankzij een programma van Save the Children

Kinderen hebben een betere kans op overleven als de moeder gezond is en goed wordt geholpen bij het hele bevallingsproces. Emily maakte deel uit van een programma in Kenia. Het programma moedigt moeders aan gebruik te maken van prenatale en postnatale zorg.
Lees meer over Emily

Steun ons werk om kindersterfte te voorkomen

Help je mee?

Ja, ik doneer
>