Soni (16), Pakistan

"Ik ga vandaag trouwen met Prateep.
Hij is 35 en ik heb hem nog nooit ontmoet."

Kindhuwelijken uitbannen

Het lijkt onvoorstelbaar, maar elke zeven seconden trouwt ergens op deze wereld een meisje van vijftien jaar of jonger. Kindhuwelijken hebben vaak desastreuze gevolgen; geweld, mishandeling en uitbuiting komen relatief vaak voor. De huwelijken komen voort uit armoede, ongeletterdheid, traditie of sociale druk.


Een ander gevolg van de kindhuwelijken is dat kinderen -meestal meisjes- die jong trouwen met school stoppen, waardoor ze zich niet meer ontwikkelen en gevangen blijven in armoede. Ze worden doorgaans vroeg zwanger en dat is levensgevaarlijk voor zowel hun eigen gezondheid als die van hun kind.

Kindhuwelijken in cijfers
Wereldwijd leven meer dan 700 miljoen vrouwen die trouwden voor hun achttiende; in Afrika trouwde een derde van hen zelfs voor hun vijftiende. Meisjes op het platteland lopen twee keer zoveel kans om jong te trouwen, net als meisjes uit armere gezinnen. Het zijn cijfers die steeds weer de rillingen over je rug jagen, dus actie is nodig. 

Want weliswaar is internationaal afgesproken dat kindhuwelijken voor 2030 de wereld uit zijn, maar als de huidige trend doorzet, groeit het aantal vrouwen dat als kind trouwde tot ongeveer 950 miljoen in 2030 en tot zelfs 1,2 miljard in 2050.

De ouders van Zahra zaten flink in de schulden. Haar oom stelde voor dat ze voor een bepaald bedrag kon trouwen met zijn zoon. Zahra beschrijft dat ze fysieke pijn voelde toen haar ouders dit vertelden. <a href=Lees verder >>>" />

Zahra (12) werd bijna een kindbruid

De ouders van Zahra zaten flink in de schulden. Haar oom stelde voor dat ze voor een bepaald bedrag kon trouwen met zijn zoon. Zahra beschrijft dat ze fysieke pijn voelde toen haar ouders dit vertelden. Lees verder >>>

Wat doet Save the Children

Save the Children vecht wereldwijd tegen kindhuwelijken. Samen zorgen we ervoor dat kinderen onderwijs, zorg en bescherming krijgen en dat jongeren de skills krijgen om voor hun rechten op te komen.

Zo strijden we ervoor dat tegen het einde van 2020 in die landen ongeveer 1,2 miljoen kinderen (vooral meisjes) op de hoogte zijn van de gevolgen van kindhuwelijken. Ze hebben een betere toegang tot onderwijs en zorg en ze kunnen opkomen voor hun rechten. Dat geldt ook voor mensen in hun omgeving. Verder richten we ons erop wetten aangepast te krijgen en mensen binnen de (lokale) overheid en in de gemeenschappen te doordringen van het belang van de strijd tegen kindhuwelijken.

Het is een lang proces, maar het doel is belangrijk: het uitbannen van kindhuwelijken.

Wil je meer informatie?

LEES HIER HET VOLLEDIGE RAPPORT EVERY LAST GIRL (ENGELS; PDF)

Voorbeelden van onze projecten tegen kindhuwelijken

Kindhuwelijken: 'Zo zijn we niet getrouwd in India'

In India treden kinderen vaak op jonge leeftijd in het huwelijk, vooral in de deelstaten Bihar en Rajastan.
Lees verder

Voorkomen van kindhuwelijken in Niger

Ook kinderen in Niger lopen het risico te worden uitgehuwelijkt. Vooral kinderen die niet naar school gaan.
Lees verder

Stop kindhuwelijken en laat een kind weer kind zijn.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer