Skip to main content
614b08a5-8986-4beb-82aa-67423a843628.jpg.webp

"In de kliniek hebben ze me geholpen om Aisha borstvoeding te geven."

AISHA, DE OMA VAN BABY AISHA (3 MAANDEN) UIT NIGERIA

Baby Aisha en haar oma hebben alleen elkaar nog


Aisha is een grootmoeder uit Borno State in Noordoost-Nigeria. Haar kleindochter, die ook Aisha heet, is drie maanden oud. 

Het verhaal van oma Aisha
Mijn dochter stierf veertig dagen na de geboorte van Aisha. Ze had haar baby naar mij vernoemd. Kort na de dood van mijn dochter werd ons dorp aangevallen door opstandelingen en raakte Aisha's vader vermist. Ik was de enige overgeblevene om voor Aisha te zorgen. 

Meteen nadat mijn dochter gestorven was, waste ik me en begon ik mijn kleindochter borstvoeding te geven. Omdat ik geen geld had, kon ik alleen maar maïs eten. Ik kreeg te horen dat ik melk moest kopen, maar dat kon ik niet betalen. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een kliniek van Save the Children. 

Ze zorgen hier goed voor ons. Ik krijg drie maaltijden per dag en ze hebben me geholpen om Aisha borstvoeding te geven. Ik hoop dat Aisha misschien ooit naar school kan. Haar vader is ontvoerd door de opstandelingen en we hebben alleen elkaar nog.

 

ce4c18a8-6077-4396-850b-5fd09b5a04d2

 

Het verhaal van Dr. Isaac Bot, arts in het stabilisatiecentrum van Save the Children in Maiduguri (Nigeria)
Aisha kwam hier binnen met haar kleindochter en ze was erg ongerust over waar ze was. Omdat ze uit zo’n afgelegen plaats komt, kent ze geen ziekenhuizen.

We spraken met Aisha en legden haar uit dat we hier waren om voor haar baby te zorgen. We vroegen haar over de toestand van de baby en de familiegeschiedenis.
 
Ze vertelde me dat haar enige dochter - de moeder van de baby - was overleden. Ik vroeg naar de vader en ze vertelde me dat hij was ontvoerd en dat ze niet weet of hij nog leeft of dood is. Ik vroeg of ze van iemand hulp kreeg en ze zei dat ze niemand had. Ze brak en huilde toen ze ons dit vertelde. Het was erg emotioneel. Wij hebben uitgelegd dat we voor haar en haar baby zouden zorgen en dat kalmeerde haar.

Toen de baby bij ons arriveerde woog ze 1,9 kilogram. Ze was zo klein dat je haar in één hand kon vasthouden. Aisha probeerde haar kleindochter al borstvoeding te geven, maar omdat ze al zo lang geen borstvoeding meer had gegeven gaf ze weinig melk. We zijn begonnen met een proces dat  Supplementary Suckling Technique wordt genoemd: we plaatsen een klein buisje in de mond van de baby naast de tepel. Als de baby zuigt, wordt hij beloond met melk. Dit zuigen stuurt ook een bericht naar Aisha’s hersenen om de melkproductie te stimuleren.

 

91d85f39-f6df-42bb-9447-2b23cd491333

 

Er zijn veel vrouwen in afgelegen dorpen in Nigeria, die baby's van andere vrouwen borstvoeding geven. Moedersterfte is er relatief hoog, dus we zien vaak kinderen borstvoeding krijgen van hun tantes als hun moeders zijn overleden. Elke vrouw kan borstvoeding geven, zelfs als ze nooit een kind heeft gehad of al lang geen borstvoeding meer heeft gegeven, zolang ze de baby maar regelmatig aan de borst zet. Deze aanpak is heel belangrijk, gratis en iedereen kan het doen.

Als Aisha geen hulp had gekregen, was de kans groot geweest dat haar kleindochter het niet had overleefd.

Het geeft ons veel voldoening om Aisha te zien lachen en haar kleinkind borstvoeding te zien geven. Stel je eens voor hoe ze zich zou hebben gevoeld als ze deze baby had verloren. Nu heeft ze een reden om hoopvol te blijven en om door te gaan.