Ali (7) uit Syrië, nu in Jordanië

"Als ik op m'n luit speel,
voel ik me beter."

Ali droomt van de andere kant van de vallei

Ali (7) moest meer dan een jaar geleden Syrië ontvluchten. Hij woont nu met zijn vader, moeder, broer Hamza (10), zus Ritaj (4) en baby Ibrahim (6 maanden) in een voormalige kippenstal in een dorp in Jordanië vlakbij de Syrische grens. De oorlog heeft zijn leven drastisch veranderd. Hij herinnert zich nog zijn reis naar Jordanië. Op een nacht, rond 10:00 uur vernietigde een raket zijn hele huis. Gelukkig hadden Ali en zijn familie al onderdak gezocht toen de luchtaanval begon. Ali had geen tijd om iets mee te nemen. Alles werd vernietigd in de brand. Vluchten was de enige optie. Ze zijn in Jordanië gekomen door een lange reis door de Vallei (op de foto). 

Tot voor kort was dit de meest veilige doorgang. Maar nu loopt de vallei vol met water zodat vluchtelingen een andere veilige doorgang moeten vinden. 

Leven in Jordanië is niet eenvoudig. Het gezin woont in een vochtige en beschimmelde kippenstal. Ali’s moeder Nofa is in Jordanië bevallen van zijn broertje Ibrahim zonder enige medisch expert. Door de stress is Nofa niet in staat borstvoeding te geven en heeft ze niet genoeg geld om flesvoeding te kopen. Het enige wat ze hem nu kan geven is thee. 

Aan Syrië denken maakt Ali verdrietig. Hij is verdrietig om zijn neef, die drie weken geleden in zijn rug is geschoten en daardoor is gestorven. Muziek maken heeft een helende werking op hem. Hij neemt zijn luit mee naar de vallei en speelt daar terwijl hij ervan droomt om aan de andere kant van de vallei te zijn.. Terug naar huis in Syrië.  

>