Dese leeft op straat in Addis Ababa

De 13-jarige Dese besloot in een opwelling naar Addis Ababa te gaan, samen met een vriend die een beetje geld had. De jongens dachten dat het leven daar beter zou zijn.

Maar eenmaal in de hoofdstad werd Dese achtergelaten door zijn vriend, die zijn laatste geld gebruikte om naar huis te gaan. Hij was nu helemaal alleen in de drukke straten.
 
"De eerste dag dat ik hier was, was ik erg blij om in Addis Ababa te zijn. Maar op de tweede dag, alleen en zonder geld en eten... toen kon ik wel huilen", vertelt Dese.
 
Hij kwam, zoals zoveel andere kinderen, bij het hoofdbusstation in Addis Ababa terecht. Daar vonden maatschappelijk werkers van Retko, een partnerorganisatie van Save the Children, de jongen. Ze brachten hem naar een opvangcentrum voor straatkinderen.
 
Let's Play for Change
Dankzij de campagne Let’s Play for Change heeft het centrum nu de capaciteit om 28 jongens tegelijkertijd op te vangen. De jongens krijgen de kans om te spelen en te leren en ze hebben een veilige plek om te verblijven. Medewerkers doen hun best om kinderen, indien mogelijk, te herenigen met hun familie of om voogden te vinden, zodat ze terugkunnen naar hun gemeenschap.

Henok Dana is een maatschappelijk werker in het centrum. Hij werkt al zes jaar met kwetsbare kinderen in de straten van Addis Ababa:
 
"Kinderen komen om verschillende redenen naar Addis. De belangrijkste drijfveer is armoede, ze komen om te overleven. Maar ze vluchten soms ook voor misbruik of ze worden verhandeld. "
 
Veel kinderen en gezinnen in de plattelandsgebieden weten niet hoe moeilijk het leven in de stad is. Naar de grote stad gaan wordt gezien als een kans, een ontsnapping uit de armoede en een pad naar een beter leven. De ervaring van Dese laat zien dat de werkelijkheid anders is.

"Als ik vertel over mijn negatieve ervaringen op straat, vertel ik dat je in principe twee dingen kunt verwachten - het is een ellendig leven en je wordt gedwongen om te stelen."
 
Naast counseling en educatie is spelen een belangrijk onderdeel van het werk van het centrum, om de jongens voor te bereiden op een beter leven, weg van de straat.
 
"Op straat missen ze alle basisdingen", legt Henok Dana uit. "Hier in het centrum kunnen ze spelen en daardoor leren ze veel over zichzelf en anderen. Ze krijgen er weer geloof in dat ze een toekomst hebben."

Lees meer over onze samenwerking met de IKEA Foundation

Klik hier
>