Gilbert werkt niet meer in de mijnen

De zeventienjarige Gilbert woont momenteel met zijn broer in het Moroto District in het zeer arme noordoosten van Oeganda.  

Toen Gilbert een jaar geleden stopte met school, begon hij met werken in de goudwinning. “Ik stopte in de vijfde klas met school, omdat we er geen geld hadden voor hadden. Daarom besloot ik in de mijnen te gaan werken om zo te kunnen overleven.”

Het werk in de mijnen
Hij moest zich iedere ochtend om vijf uur melden bij de ingang van de mijn. Samen met de andere mijnwerkers gingen ze naar een put die mogelijk gouderts bevat. Het goud zoeken begon dan om ongeveer zeven uur 's ochtends en ging de rest van de dag door tot ongeveer zes uur ’s avonds. Met dit harde werk verdiende Gilbert 4,60 euro per dag. Na het vergruizen en zeven, wat zwaar en ongezond werk is voor kinderen, wordt het verkregen goud naar de kopers gebracht. Gilbert zegt dat een gram goud voor rond de 46 euro wordt verkocht, afhankelijk van de beschikbaarheid van het goud en de kopers.  

Pas toen Gilbert met medewerkers van Save the Children sprak, hoorde hij over de mogelijkheid om weer naar school te gaan. Ze mobiliseerden kinderen die in de mijnen werkten en hielpen hen bij het inschrijven voor de beroepsopleiding (vocational’ training). Dit hielp Gilbert te stoppen met zijn werk in de mijnen.  

De opleiding
“In Moroto Town had ik timmerlieden gezien en bewonderd. Dat wilde ik ook graag leren en daarom koos ik voor een opleiding tot timmerman. Ik wilde heel graag een vaardigheid leren die mij zou helpen geld te verdienen en waardoor ik niet meer het zware werk in de mijnen zou hoeven te doen.”

“Bij Naoi Polytechnic begon onze dag met het ochtendgebed in de kerk en het ontbijt voordat de lessen om 8 uur 's ochtends konden beginnen. De lessen omvatten het meten van hout, het zagen en verbinden en het schaven ervan. De instructeur liet ons aan het begin van de cursus kennismaken met het maken van eenvoudige spaarkisten (spaarvarken), fauteuils, lange banken en bedden.” 

“Door mijn opleiding kan ik nu zelf geld verdienen met mijn timmervaardigheden. Toen ik nog in de mijnen werkte, was het werk zwaar en gevaarlijk. Nu hoef ik niet langer te zweten, onder de regen te werken en ongelukkig te blijven. Ik moet er ook niet meer aan denken om terug te gaan naar de goudmijn.”

De toekomst
Save the Children gaf Gilbert hout als opstart materiaal. Daarmee maakte hij banken die hij verkocht. Hij verdiende 30 euro, waarmee hij gereedschap kon kopen zoals een beitel, slijpsteen, meetvierkant en hamer. Hij heeft ook deuren gemaakt die hij verkocht voor 19 euro. 

“Ik zie mijn toekomst als timmerman. Ik spaar ook geld omdat ik graag een stuk land wil kopen om er een werkplaats op te zetten, een huis te bouwen en er met mijn vrouw te wonen als ik ga trouwen. Ik heb al wat geld gespaard en ik ben optimistisch dat dit met de tijd zal toenemen.”

>