Skip to main content
32f8d79f-195c-4e5f-b522-4931cb8a48be.jpg.webp

Grace kon dankzij Save the Children een opleiding volgen

Grace, 15, woont met haar familie in Moroto District, in het zeer arme noordoosten van Oeganda. Vanwege de armoede, had haar familie geen enkele bron van inkomsten en ook geen geld voor haar om boeken voor school te kopen. Vanaf de vijfde klas stopte ze daarom met school.  

Deze situatie bracht Grace ertoe zich bij een groep vrienden aan te sluiten, die vroeger in de mijnen werkten. “Mijn vrienden namen me altijd mee als ze in de mijnen gingen werken. Ze vertelden mij dat ik tussen 47 cent en 1,40 euro per dag zou verdienen.”  
 
Het werk begon om ongeveer 6 uur 's ochtends. Samen met andere jonge meisjes kwam Grace rond die tijd bij de mijnen en de rivierbedding aan om het goud te delven. “Het graven van goud is vermoeiend. Je moet een bak dragen, een beker om water op te scheppen en het gouderts in te bewaren en een metalen staaf om te graven.”  Na het graven wordt het goud gezeefd en vervolgens naar de weegschaal gebracht waar het wordt gewogen en uiteindelijk verkocht. Een gram goud kan verkocht worden voor 46 euro.

 

Opleiding in kleermakerij

"Toen ik, via maatschappelijke werkers, hoorde over de beroepsvaardigheidstraining van Save the Children, raakte ik geïnteresseerd en heb ik mij ingeschreven voor een naaiopleiding." Na zorgvuldig onderzoek door Save the Childrenmedewerkers, werd Grace samen met zes anderen geselecteerd en ingeschreven bij Matany Girls Vocational School (Matany beroepsopleiding voor meisjes), voor een opleiding in kleermakerij.  

Bij Matany begint de dag met huishoudelijk werk, zoals het vegen en dweilen van de slaapzaal en het vegen van het terrein voor het ontbijt en de lessen. “Het leven was goed, want we hadden twee pauzes, lunch en avondeten en er was ook nog tijd om te spelen en te genieten”, voegt Grace toe. De training begon met lessen over hoe de naaimachine werkt, papier in verschillende vormen knippen en vervolgens stof naaien. We maakten kennis met de verschillende onderdelen van de naaimachine, zoals het handwiel, de ophaalhendel en het trapsysteem.  

"Dankzij deze training kan ik nu mijn familie onderhouden. Ik verdien geld met het naaien en repareren van kleding. Ik kan nu eten kopen, maar ook de boeken die mijn gezin en ik nodig hebben voor school.”, zegt Grace trots.  

erm-5309

“Ik ben nooit teruggegaan naar de mijnen en ik heb het ook nooit overwogen. Ik heb nu geen pijn meer in mijn rug en borst, zoals toen ik in de mijnen werkte. Door de training van Save the Children beschik ik over vaardigheden om kleding te maken. Met het startpakket dat ik aan het einde van de training kreeg, kon ik meteen als naaister aan de slag."  

Om klanten te krijgen, zegt Grace: "Ik maak kleding voor mezelf en mijn broers en zussen, waardoor ook andere mensen bestellingen plaatsten. Ik kijk uit naar een mooie toekomst. Met de naaimachine die ik van Save the Childrenontving, kan ik meer geld verdienen. Het zorgt ervoor dat ik verder kan met mijn opleiding en ik mijn droom om verpleegster te worden kan verwezenlijken. In mijn gemeenschap is een tekort aan medisch personeel. Op die manier wil ik graag helpen. Ik hoop ook een grote werkplaats te beginnen in Moroto Town en meer naaimachines te kopen zodat ik mensen in dienst kan nemen."