Jackson (3) had zware longontsteking

Kenia is een van de landen waar de meeste kinderen sterven aan longontsteking: elk jaar 10.000 kinderen. Bovendien kan eenderde van alle kinderen in Kenia geen goede medische zorg krijgen, simpelweg omdat een kliniek te ver weg is of van slechte kwaliteit. Mede als gevolg hiervan zijn een half miljoen kinderen niet ingeënt tegen longontsteking.

Een van die kinderen is Jackson (3 jaar). Hij woont in een afgelegen gebied in Kenia met zijn familie. Het gezin is heel arm, dus Jackson kreeg onvoldoende voedingsrijk eten om goed te groeien en om een gezond afweersysteem op te bouwen. Hij werd ziek en at helemaal niet meer. Zijn moeder Maximilia (24) liep 55 kilometer met hem naar de dichtstbijzijnde kliniek, terwijl Jackson op haar arm snakte naar adem. Ze was bang om haar kind naar de kliniek te brengen, want daar was ze al een kind verloren aan longontsteking. Ze dacht dat het misschien kwam door de zuurstof die ze haar kind hadden gegeven – een veel voorkomende misvatting bij moeders in Kenia.

Save the Children’s verpleegkundige Jedidah stelde Maximila gerust en legde haar geduldig uit dat zuurstof en antibiotica het leven van haar zwaar ondervoede zoon juist zouden redden. Ze vertelde dat Jackson door zijn zwakke lichaam longontsteking had gekregen en dat hij zonder hulp zou sterven. Jedidah gaf Jackson de zuurstofbehandeling en antibiotica en het jongetje knapte gelukkig zienderogen op. Jedidah bleef Jackson en Maximilia begeleiden, ook nadat hij na drie weken in de kliniek ontslagen werd. Ze leerde de jonge moeder hoe ze haar zoon gezonde voeding kon geven, zodat hij geen terugval zou krijgen.

We bezochten Jackson een paar maanden en een jaar later opnieuw. Hij was volledig gezond en ging inmiddels naar school. Hij heeft geen schade overgehouden aan de ondervoeding en de longontsteking.
Maximilia vertelt: “Jackson moest steeds overgeven, hij had koorts en at helemaal niets meer. Sinds zijn behandeling is gestart, zie ik een groot verschil. Hij ademt niet meer zo snel en oppervlakkig.
Ik ben zelf een wees en mijn man heeft me verlaten na de geboorte van Jackson. Ik weef manden en die verkoop ik. Als er niks verkocht wordt, dan is er geen geld om te eten. We eten 1 maaltijd per dag: vaak eten we palmbladeren die ik pluk in het bos. Ik ben al twee kinderen verloren: ik kan het niet aan om Jackson ook te verliezen.

Ik ben Save the Children, vooral Jedidah heel dankbaar: ze heeft het leven van mijn kind gered.
 
Save the Children medewerker Jedidah
“De moeder weigerde in eerste instantie zuurstof. Er heerst hier de mythe dat kinderen daar van dood gaan. Om haar gerust te stellen, heb ik het masker bij mezelf opgezet. Zodat ze kon zien dat het veilig was. Uiteindelijk gaf ze toe.

Jackson was heel erg ziek toen hij werd binnengebracht: hij had bijna 40 graden koorts, kon amper ademen en verloor regelmatig het bewustzijn. Ik hoop altijd dat kinderen gaan huilen, want dat helpt om de longen weer te openen. Jackson was alleen maar apatisch en te zwak om te huilen. De eerste 24 uur zijn altijd kritiek: toen hij daar doorheen was, kreeg ik het vertrouwen dat de antibiotica waren aangeslagen.  Hij heeft uiteindelijk 5 dagen antibiotica gekregen en is 3 weken in de kliniek geweest. Want hij moest fysiek weer aansterken en weer op gewicht komen. Ik heb erg te doen gehad met Maximilia. Ze was zo bang om nog een kind te verliezen. We hebben haar niet in de steek gelaten toen Jackson ontslagen werd. Mijn collega’s in haar dorp hebben haar verder begeleid en ik ben zelf ook een aantal keren bij Jackson gaan kijken om zeker te weten dat het goed gaat met hem.

De impact van Save the Children
Het ziekenhuis waar Jackson werd opgenomen behandelde vorig jaar bijna 3.000 kinderen jonger dan 5 jaar. Save the Children steunt de kliniek al sinds 2014:

  • Opleiding van de artsen en verpleegkundigen
  • Er werken een aantal Save the Children medewerkers die gespecialiseerd zijn in het herkennen en behandelen van ondervoeding en longontsteking, Jedidah is één van hen.
  • Beschikbaar stellen van medicijnen en medische apparatuur, zoals 2 beademingsmachines, een meetinstrument om ademhaling nauwkeurig te meten en antibiotica om longontststeking te behandelen.
  • Ondersteuning van de ondervoedingskliniek met therapeutische voeding.
  • Bouw van nieuwe verloskamers en een kinderafdeling.
De regio Turkana, waar Jackson woont en het ziekenhuis staat, is één van de armste gebieden van Kenia. Eenderde van de kinderen krijgt voor het 5e levensjaar longontsteking. Vaak in combinatie met ondervoeding. Ouders moeten gemiddeld 12 kilometer met hun kind lopen om medische zorg te krijgen. Het ziekenhuis waar Jedidah werkt is de enige in de omgeving. Het alternatief is een autorit van 6 uur om bij het eerstvolgende ziekenhuis te komen.

Save the Children werkt in het merendeel van de gemeenschappen in Turkana om gezondheidswerkers op te leiden, die een deel van de taken van het ziekenhuis kan overnemen, voorlichting geven om ziektes zoals longontsteking te voorkomen.

>