Malik (11) uit Syrië, nu in Nederland

“Het was erg gevaarlijk in Syrië. En in Turkije moest ik meer dan 12 uur per dag werken omdat papa al in Nederland was."

Malik maakt weer nieuwe vrienden

De 11-jarige Malik* vluchtte met zijn ouders en drie broers (2, 10 en 17) uit Syrië. Na een lange reis kwamen ze in Nederland aan. Sinds kort doet Malik mee met de activiteiten van TeamUp. "Bij TeamUp kan ik weer spelen en nieuwe vrienden maken."

Drie jaar geleden woonde Malik nog met zijn familie in Syrië. Elke dag viel hij met angst in slaap. Malik vertelt over het eindeloze geluid van helikopters en explosieven. "Als we gingen slapen dan kwamen er helikopters die iets naar beneden gooide. En dan heel hard ‘boeeem pschhh!’. Het waren bommen en alles werd verwoest."

Een lange reis
Het was te gevaarlijk voor Malik en zijn familie om in Syrië te blijven. Malik’s vader vertrok als eerste naar Nederland. Een jaar later volgden Malik, zijn moeder en zijn drie broers. De tocht was erg zwaar. Te voet, per boot en met het vliegtuig kwamen ze via Turkije uiteindelijk in Nederland aan. 

Een echte taalgoeroe
Malik voelt zich steeds meer thuis in Nederland. "Het was erg gevaarlijk in Syrië. En in Turkije moest ik meer dan 12 uur per dag werken omdat papa al in Nederland was. En mama moest voor mijn broertje zorgen. In Nederland is het veilig en hoef ik gelukkig niet te werken. Hier kan ik spelen met mijn vrienden." Ook gaat Malik weer naar school. En hij leert snel! Malik houdt erg van lezen en wordt steeds beter in de Nederlandse taal.

Vrienden voor het leven
Malik doet iedere week met zijn vrienden mee aan de sport-, spel- en dansactiviteiten van TeamUp. Er zijn meer dan 100 activiteiten om tussen te kiezen, maar Malik vindt voetballen het allerleukst.

Met deze activiteiten draagt TeamUp bij aan de structuur, stabiliteit, veiligheid en ontspanning van gevluchte kinderen. Zodat ze hun nare ervaringen kunnen vergeten en weer kind kunnen zijn. Tijdens de activiteiten leren zij om vrienden te maken en andere kinderen en volwassenen te vertrouwen. Met een brede glimlach vertelt Malik over zijn beste vriend Souffan die hij in het asielzoekerscentrum heeft ontmoet. "Souffan is mijn nieuwe beste vriend! Wij spelen veel met elkaar."

Meer over TeamUp

*I.v.m. de veiligheid van het kind is zijn naam fictief.