Mutoto (6) en Munia (2) uit DR Congo waren moederziel alleen in de wildernis

Mutoto (6) en Munia (2) uit DR Congo zijn gevlucht toen hun dorp werd aangevallen. Gescheiden van hun familie raakten ze verdwaald in de bush en waren ze gedwongen om voor zichzelf te zorgen.

De zusjes vonden onderdak in een oud verlaten treinstation vlak bij de bush. Mutoto kon niet meer vertellen hoe lang ze daar waren. Alles wat ze weet is dat ze alleen waren en geen eten hadden - zonder vader of moeder om hen te helpen.

De 6-jarige Mutoto vertelt:

Ik had ontzettend medelijden met mijn zusje, dat ze alleen met mij was achtergebleven. 
Ik weet niet hoeveel dagen er voorbij zijn gegaan. We hadden niets bij ons. We waren alleen. Zonder vader. Zonder moeder.

Toen werden we gevonden door een aantal mannen. Ze stelden ons vragen. De mannen begonnen namen op te noemen. We hoorden ze de naam van onze oom zeggen.

We zeiden tegen hem: “We kennen hem, hij is onze oom. Hoe kunnen we hem vinden?” Ik wist alleen dat mijn oom in een kliniek werkte.

Toen werden we naar onze oom gebracht. We hebben onze ouders nog niet kunnen bereiken, omdat ze niet op een vaste plek zijn.

Ik wil graag terug naar school, omdat ik goed kan leren. Als ik klaar ben met leren, wil ik verpleegster worden. Ik wil mijn oom helpen in de kliniek.

Jean Nsumbe is een maatschappelijk werkster die zich bezighoudt met herenigingszaken. Ze vertelt:

"We vonden de meisjes bij een oud treinstation. Het verhaal van Mutoto en Munia staat niet op zichzelf. Het komt regelmatig voor, omdat mensen in alle richtingen rennen als dorpen aangevallen worden. Gezinnen worden gescheiden en sommige kinderen blijven zo alleen achter."

"Wij herenigen kinderen met hun families en bieden hen basisbehoeften om gezinnen te helpen om opnieuw te beginnen. Ze hebben immers alles achtergelaten. Het huishoudpakket van Save the Children bevat al deze items, zelfs een mat waarop ze kunnen slapen en muskietennetten om ze te beschermen. Dit zijn primaire behoeften voor de gezinnen."

>