Ruba uit Syrië overleefde een bomaanslag

Drie jaar geleden viel er een bom op een gebouw in de Syrische plaats Idlib. Als door een wonder overleefde de pasgeboren baby Ruba deze aanslag. Ze werd onder het puin vandaan gehaald door Omar, die haar liefdevol in zijn gezin opnam.

Omar kan zich de dag waarop hij Ruba onder het puin vond nog goed herinneren. “Ik liep van mijn werk naar huis toen er opeens een helikopter overvloog en een vatenbom dropte op een gebouw in de buurt. Samen met andere voetgangers rende ik naar het gebouw toe om te kijken of er mensen onder het puin lagen. Na uren graven hadden we de hoop om overlevenden te vinden al bijna opgegeven. Toen hoorden we iemand zachtjes huilen. Dat was Ruba.”

Op zoek naar Ruba’s familie
Het kleintje was slechts lichtgewond. Maar niemand wist wie de pasgeboren baby was en of ze nog familie had die voor haar kon zorgen. Omar nam haar mee naar huis, naar zijn vrouw en kinderen. “We verzorgden haar wondjes en gaven haar eten en warme kleren. Daarna viel ze in slaap.” De volgende dag ging Omar terug naar de plek waar hij Ruba had gevonden. Opnieuw informeerde hij naar ouders of andere familieleden. En dat bleef hij doen, ook bij officiële instanties en op sociale media. Maar niemand meldde zich.
 

Onderdeel van het gezin
Nu, drie jaar later, is het meisje dat van Omar en zijn vrouw Iman de naam Ruba heeft gekregen, een onmisbaar onderdeel van hun gezin. “Ze is als een dochter voor mij en mijn vrouw. En onze vijf kinderen zien haar als hun zusje.” Omar heeft Ruba inmiddels officieel als zijn kind geregistreerd. Daarbij heeft hij hulp gekregen van medewerkers van Save the Children. Ook krijgen Omar en Iman extra steun in de vorm van voedsel, kleren, toiletartikelen en speelgoed. “We blijven zoeken naar familieleden van Ruba. Maar tot die tijd zorgen we voor haar als voor onze eigen kinderen.”

>