Yancha werd meegelokt door een kinderhandelaar

De 10-jarige Yancha zat in de bus naar Addis Ababa, samen met een man die hij kende uit zijn dorp. De man had hem een ​​goed leven beloofd in de Ethiopische hoofdstad. Maar Yancha's reis eindigde al vroeg op het busstation in Arba Minch, toen de politie de jongen zonder ouders zag reizen.

"De man die bij hem was, een kinderhandelaar, wist te ontsnappen. We weten wie hij is, maar hebben hem nog steeds niet gepakt, "zegt Hullubanchi Tafesse, politieagent op het gebied van kinderzaken in de regionale hoofdstad Arba Minch, in het zuiden van Ethiopië.
 

Kindermigratie is een groot probleem in dit deel van Ethiopië. Armoede is de belangrijkste reden dat kinderen van het platteland naar de grotere steden trekken. Ouders hebben geen geld voor school en eten en kinderhandelaren staan ​​klaar om kinderen en gezinnen een mooie toekomst te beloven als het kind met hen meekomt.
 
"Kinderhandelaren beloven school en goed werk in Addis Ababa," zegt Letsa Lela, manager van het programma I play, I learn and I’m safe in Arba Minch. "Maar als ze eenmaal bij Addis zijn, worden ze gebruikt als wevers en als huishoudelijke hulp - dwangarbeid voor weinig geld en soms fysiek misbruik."

Yancha zit nu drie weken in de tijdelijke schuilplaats op het politiebureau in Arba Minch. Hullubanchi Tafesse probeert hem te herenigen met zijn gezin, maar het gerechtelijke proces duurt lang. De ontsnapte man is nog steeds op de vlucht en de politie wil Yancha als getuige. Dus moet Yancha blijven.
 
"Ik wil niet meer naar Addis, ik wil terug naar huis," zegt Yancha. "Ik wil spelen, maar niet hier, ik wil naar huis."
 
De schuilplaats op het politiebureau is verre van ideaal, het heeft twee kleine kamers voor jongens en meisjes en er zijn ‘s nachts geen medewerkers. In het programma I play, I learn and I’m safe werkt Save the Children samen met lokale partners en politie om de tijdelijke opvang voor kinderen te verbeteren. Het project richt zich ook op de onderliggende oorzaken, het verhogen van het bewustzijn in plattelandsgemeenschappen over de gevaren van kindermigratie. Het project wordt gesteund door de IKEA Foundation.

Lees meer over onze samenwerking met de IKEA Foundation

Klik hier
>