Yusuf overleeft acute ondervoeding

Yusuf is 3 maanden oud en overleefde acute ondervoeding dankzij de hulp van Save the Children. Zijn moeder, Layla leeft met hem en zijn broertjes en zusjes in een vluchtelingenkamp voor ontheemden in Puntland Somalië.

Gevlucht vanuit Mogadishu
Door het conflict in het zuiden van Somalië vluchtte Layla vanuit Mogadishu naar Puntland, waar het gezin als veehouders leefde, totdat het grootste gedeelte van hun vee stierf door de extreme droogte. Ze werden gedwongen om hulp te zoeken in een vluchtelingenkamp.

Intensieve verzorging 
Layla raakte opnieuw zwanger en stopte met het geven van borstvoeding aan Yusuf. Ook na haar miskraam herstartte ze niet. Het kind werd ziek en bleef afvallen. Het mobiele gezondheidsteam in het vluchtelingenkamp voor ontheemden maakte een 10-daags plan voor Yusuf, maar al na 6 dagen intensieve verzorging was het kind 300 gram aangekomen. Hij weegt nu 3,5 kilo en is buiten levensgevaar.

Verpleegster Fatima vertelt:’ We adviseren en praten met Layla. We leggen uit wat het belang is van borstvoeding voor zo’n jong kind. Als Yusuf niet naar het mobiele ziekenhuis was gebracht, dan had hij het niet overleefd.’
 
Wat is ondervoeding precies?
Een kind raakt ondervoed als het niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt door te weinig of te eenzijdig eten. Soms verliezen kinderen in korte tijd veel gewicht; dat heet acute ondervoeding. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens burgeroorlogen of conflicten zoals in Syrië en Jemen. Kinderen die lange tijd te weinig of te eenzijdig eten krijgen, raken chronisch ondervoed. Dat komt veel voor in gemeenschappen waar niet of nauwelijks borstvoeding wordt gegeven zoals in Somalië, of in gebieden waar conflicten of hongersnood lang duren.

Kinderen die ondervoed zijn kunnen blijvende schade ondervinden. Ze presteren slechter op school en in hun latere (werkzame) leven. Ondervoeding is dus niet alleen funest voor de kinderen zelf, maar heeft ook zware gevolgen voor families en de samenleving op lange termijn.

Red ondervoede kinderen

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer