Atho, moeder van Kaba (2), Congo

"Ik ben zo blij met deze malariabehandeling. Ik weet niet of mijn zoon het anders had overleefd."

De strijd tegen malaria

Elke dag overlijden 720 kinderen onder de 5 jaar aan malaria. Dat betekent dat elke twee minuten een kind sterft aan deze ziekte die te voorkomen en te genezen is.

Kinderen hebben nog niet genoeg weerstand opgebouwd en ontwikkelen daarom snel ernstige malaria. Door de koorts en verzwakking liggen andere ziektes en ondervoeding op de loer. Zelfs in de buik van hun moeder zijn kinderen niet veilig voor malaria. Zwangere vrouwen lopen meer kans op malaria. En dat kan dan tot ernstige bloedarmoede, een te laag geboortegewicht en vroeggeboorte leiden.

Save the Children vecht tegen malaria
Save the Children heeft tot 2030 als eerste strategische prioriteit: geen kind onder de vijf jaar sterft aan oorzaken die te voorkomen zijn. Dus ook niet aan malaria. In West- en Centraal-Afrika komt 90% van alle malariagevallen voor. Save The Children is in deze regio dan ook het meest actief om malaria te voorkomen en te behandelen.
 
En alle inspanningen hebben succes. Tussen 2010 en 2015 daalde het percentage nieuwe malariagevallen onder risicogroepen met 21% wereldwijd. In dezelfde tijdspanne daalde het aantal sterfgevallen door malaria met 35% bij kinderen onder de 5 jaar.

Malaria incubatietijd en symptomen
Malaria wordt overgebracht door stekende vrouwtjesmuggen die ge├»nfecteerd zijn met de malariaparasiet. De incubatietijd van malaria is zo’n 12 tot 17 dagen. Binnen 10 tot 14 dagen na de besmetting verschijnen de eerste symptomen. Pati├źnten krijgen koorts, rillingen, gewrichtspijn, herhaald overgeven, diarree en andere griepachtige verschijnselen. Tijdige diagnose is zeer belangrijk, want malaria is goed te genezen met medicatie. Muggen steken vooral ’s nachts, dus een muskietennet over de slaapplaats is een effectieve methode om beten te voorkomen.

Atho verloor drie kinderen als gevolg van malaria
Kaba (foto) is twee jaar en heeft ernstige malaria. Hij is ook ondervoed en krijgt een behandeling in de Cilundu kliniek in Congo. Kaba is het vierde kind van moeder Atho dat deze ziekte krijgt. En het eerste dat overleeft.

Help mee om kindersterfte door malaria te voorkomen

Doneer nu!