Prinses Viktória: 'Samen voorkomen we ondervoeding'

Een jongen van 9 maanden, te breekbaar en licht voor zijn leeftijd, in de armen van de ouder. Dat 
jongetje maakte diepe indruk op beschermvrouwe prinses Viktória, die onlangs met Save the Children in Mozambique was om aandacht te vragen voor de desastreuze gevolgen van chronische ondervoeding.

“Chronisch ondervoede kinderen zijn niet mager, maar wel kleiner dan ze voor hun leeftijd zouden moeten zijn”, legt de prinses uit. En dat heeft enorme gevolgen voor de ontwikkeling van het kindje; lichamelijk blijft het achter en ook de hersenen groeien niet goed. Ondervoede kinderen zijn vatbaarder voor ziektes als mazelen, malaria en longontsteking.

“Chronische ondervoeding is bijzonder schadelijk in de eerste duizend dagen van een leven”, vertelt prinses Viktória. Als een kind in die periode zich niet op volle sterkte ontwikkelt, loopt het een achterstand op die nooit meer wordt ingehaald. Het presteert later slechter op school, komt zo minder makkelijk aan een baan en blijft gevangen in armoede. Chronische ondervoeding ontwricht kinderlevens, maar ook gemeenschappen. 

Gelukkig zag de prinses, die tijdens haar reis gevolgd werd voor een reportage van het TV-programma Blauw Bloed, ook een betaalbare oplossing voor het probleem. Want een kind dat die eerste duizend dagen extra voedingsrijk voedsel krijgt, kan opgroeien zoals het hoort. Voor nog geen 2 euro kunnen we ervoor zorgen dat een kind tot de tweede verjaardag alle noodzakelijke vitaminen en mineralen krijgt dankzij een speciaal poeder, zodat het een eerlijke kans krijgt om gezond op te groeien.

Vecht mee tegen ondervoeding. Doneer nu.

Kinderen sterven van de honger.

Jouw hulp is dringend nodig. Doneer vandaag nog!

Doneer nu