Een kind laat je niet verdrinken: steun ons schip

Elke dag staan tientallen ouders voor een onmenselijk dilemma: hun kind laten opgroeien te midden van geweld, oorlog, honger en een leven zonder perspectief op een toekomst of hun kind in een gammel bootje zetten voor een gevaarlijke tocht naar een veilig bestaan. Veel kinderen zullen nooit meer aan wal komen. Anderen zitten dagenlang in een overvol bootje zonder water, een reddingsvest of de troostende armen van hun ouders.

Het reddingsschip van Save the Children helpt onder leiding van de Italiaanse kustwacht kinderen in nood op de Middellandse Zee. Want voor ons is het simpel: we laten geen kinderen verdrinken.

Uiteraard redt de bemanning van ons reddingsschip ook de volwassenen, maar als kinderhulporganisatie richten wij ons specifiek op kinderen. De gezichten van de reddingswerkers betekenen voor hen een einde aan de nachtmerrie.

Met jouw steun kunnen we het schip bevoorraden met thermodekens, medische apparatuur, voedsel, voedsel en drinkwater. En kunnen onze artsen, verpleegkundigen en kinderbeschermers zowel fysieke als mentale eerste hulp verlenen aan kinderen in nood.
 
ZOEKEN      kinderen in zee vinden voordat het te laat is
REDDEN      kinderen redden uit de zee
VEILIG         kinderen al op het schip een veilige plek en specialistische hulp geven

2016 was het dodelijkste jaar op de Middellandse Zee: meer dan 5.000 mensen verdronken tijdens de overtocht, waaronder veel kinderen. Op verzoek van de Italiaanse kustwacht heeft Save the Children van september t/m november 2016 met een reddingsschip bijgedragen aan de redding van drenkelingen op de Middellandse Zee.

Ook in de eerste maanden van 2017 hebben velen de overtocht van Libië naar Italië gemaakt en totdat er alternatieven en veiligere oplossingen zijn, zal dit niet veranderen. Dus maakt Save the Children ook dit jaar weer onderdeel uit van de internationale reddingsoperatie in de internationale wateren, een zoekgebied van circa 600.000 m2 (3x het Verenigd Koninkrijk),  tussen Libië en Italië. 

Roger Alonso, teamleider van ons reddingsschip 

"Ons team stelt alles in het werk om kinderen te redden en te helpen, inclusief psychologische zorg."

Roger Alonso, teamleider van ons reddingsschip 

Ons schip de Vos Hestia en haar bemanning betekenen voor de kinderen een einde aan de nachtmerrie. De hulpverleners varen met kleine bootjes naar de ronddobberende of zelfs zinkende boten en brengen de drenkelingen naar het schip en vervolgens naar veilige havens in Italië.

Op het schip kunnen per vaart 300 vluchtelingen opgevangen worden door artsen, verpleegkundigen en hulpverleners met beademingsapparatuur, dekens, drinkwater, voedsel en droge kleren. De kinderen krijgen hun eigen veilige plek met speelgoed, professionele begeleiding en rust, waar zij gedurende de (soms wel drie dagen durende) reis naar de Italiaanse haven kunnen blijven. Ook daar staan onze specialisten klaar om hen te begeleiden.

Ruim 2.700 mensen gered

De bemanning van ons reddingsschip heeft tot dusver 2.705 mensen in veiligheid gebracht. Onder hen bevonden zich ongeveer 435 kinderen.
Lees meer

Veelgestelde vragen

Hier vind je de meest gestelde vragen over onze reddingsmissie op de Middellandse Zee.
Lees meer

Verhalen van vluchtelingen

Veel mensen die de gevaarlijke reis afleggen hebben internationale bescherming nodig. Ze vluchten voor oorlog en geweld in het land van herkomst.
Lees meer

Een kind laat je niet verdrinken.

Jouw hulp is dringend nodig! Help je mee?

Doneer vandaag nog