Skip to main content
55bfe668-c804-4fc3-9561-1e70cea1a7d3.jpg.webp

Dutch Relief Alliance in Afghanistan

Nederlandse hulp voor ontheemden en vluchtelingen Afghanistan

In de eerste helft van 2017 hielp de Afghanistan Joint Response – een alliantie van Nederlandse hulporganisaties (Dutch Relief Alliance) waaronder Cordaid – 77.000 ontheemde Afghanen aan huisvesting, voedsel, warmte en schoon drinkwater. Die hulp was hard nodig.
Meer dan één miljoen Afghanen zijn ontheemd door oorlogsgeweld. Gevlucht voor de Taliban, voor IS. Wat ze hadden, zijn ze kwijt.

Nederlandse hulp voor ontheemden en vluchtelingen Afghanistan
Uit de buurlanden Pakistan en Iran keren bovendien honderdduizenden noodgedwongen terug naar hun land. Maar is het wel hun land? Ooit zijn ze gevlucht voor eerder oorlogsgeweld – soms wel veertig jaar geleden. Nu – opgejaagd en ongewenst als vluchteling in het buitenland – keren ze terug. Terug naar een land in oorlog.

Samen met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en zeven andere hulporganisaties staat Cordaid deze extreem kwetsbare vrouwen, mannen en hun kinderen terzijde. Dat doen we met Nederlands belastinggeld – dat wil zeggen: met jouw steun.

Wie deze mensen zijn en wat de hulp voor hen betekent, delen we graag op deze pagina. Komende maanden tonen we hier elke week één nieuw videoportret uit Afghanistan. Zo zie jij wat jouw steun betekent voor mensen als Farmina, Abdul and Shah Bibi.

Afghanistan Joint Response
Het gezamenlijk optreden (Joint Response) van de Dutch Relief Alliance in Afghanistan wordt uitgevoerd door: Care, War Child, World Vision, Cordaid, ZOA, Stichting Vluchteling, Save the Children, Oxfam en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Videoportrettez̄n uit Afghanistan
Wie deze mensen zijn en wat de hulp voor hen betekent, delen we graag op deze pagina. Komende maanden tonen we hier elke week een nieuw videoportret uit Afghanistan.

Zo zie jij wat jouw steun betekent voor mensen als Farmina, Abdul en Shah Bibi.

1. Abdul Qareem

Toen Rusland Afghanistan binnenviel was Abdul Qareem (40) nog een baby. Zijn vader kwam om en het gezin vluchtte naar Pakistan. Ondanks zijn verlamming door polio, slaagde Abdul erin daar een leven op te bouwen en zijn gezin te onderhouden. Tot de politie hem begon te mishandelen en zelfs arresteerde. Weer moest hij vluchten. Kijk hieronder naar het verhaal van Abdul:

2. Farmina

Farmina (40) staat er alleen voor. Haar man was soldaat bij het Afghaanse leger. Twee keer zorgde zij dat hij vrijkwam uit een Taliban gevangenis. Hun huis werd platgebrand. Vandaag leeft Farmina in een tent met haar vier kinderen. Pal naast een drukke en stoffige weg. Haar man heeft ze al weken niet gezien. Hij verloor zijn baan en raakte verslaafd aan de heroïne. Hun zoontje van zes poetst schoenen in de stad en geeft het geld aan zijn moeder.

3. Sami

Sami Ullah (27) en zijn vrouw Nabha (29) zijn geboren in Pakistan. Hun ouders zijn ooit uit Afghanistan gevlucht vanwege de oorlog. Omdat zij en hun ouders niet geregistreerd staan als vluchteling, begon de politie hen lastig te vallen. Ze werden herhaaldelijk opgepakt. Ze lieten alles achter en gingen naar Afghanistan. Daar wonen ze nu in een tent, op een klein binnenkoertje, dichtbij de Pakistaanse grens. Hun tweede kindje is daar geboren. Om hun met de hand gemaakte spullen te verkopen, trekken ze dagelijks door gevaarlijk IS-gebied. De Dutch Relief Alliance gaf hen een voorraad bloem en olie en ook geld, waarmee Sami de ziekenhuiskosten van zijn moeder kon betalen.